Taka mini wersja aromatycznej pizzy
Składniki:
500g mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
25gram drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki ziół do pizzy lub prowansalskie
Dodatki:
0,5kg podsmażone na maśle pieczarki
z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i łyżeczki tymianku
200g ulubionej szynki
250g żółtego sera u mnie gouda z
ziołami
Szynkę oraz ser miałam w plastrach
więc pokroiłam w drobną zapałkę
Ketchup lub sos pomidorowy
Szynkę z powodzeniem można wymienić
na odsączonego tuńczyka z puszki, kukurydzę czy paprykę. A można też
przygotować porcję pół na pół dla każdego według upodobań smakowych.
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże + cukier,
ciepłą ale nie gorącą wodę oraz przyprawy. Wyrobić dokładnie i odstawić do
podwojenia ilości około 45minut.
Po tym czasie ciasto odgazować ( uderzyć w nie
pięścią) .
Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na duży prostokąt u
mnie 50x60cm. Ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się wałkuje.
Posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym, wyłożyć ser, pieczarki oraz
szynkę. Zrolować ciasto od dłuższego boku.
Ciąć ostrym nożem na 1,5cm plastry i układać je na wyłożonej papierem blachę
z wyposażenia piekarnika, w odstępach.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 15-18 minut, na
rumiano.
Bardzo lubię takie ślimaczki :)
OdpowiedzUsuń