Bardzo lubię
potrawy, do których przygotowania nie
potrzeba wielu składników.
I właśnie
ten makaron z pesto do takich należy.
Powiecie
pesto…to nie zupełnie tak prosto. ..
A jednak, bo
do potrawy użyłam gotowego Pesto alla Genovese firmy Ponti .
To
aromatyczny zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, który składa się przede
wszystkim z oliwy z oliwek, bazylii, orzeszków piniowych i sera Grana Padano.
(porcja dla
2 osób)
Składniki:
200g
makaronu bavette lub innego waszego ulubionego
225g (
opakowanie) mrożonych krewetek
3-4 łyżki
pesto alla Genovese firmy Ponti
3 ząbki
czosnku
Oliwa z
oliwek lub olej rzepakowy, łyżka masła
Sól , pieprz
do smaku
Opcjonalnie
świeża bazylia, ser Grana Padano
Przygotowanie:
Krewetki
rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku.
Wstawić wodę
na makaron, lekko posolić.
Jednocześnie
na dużej patelni rozgrzać olej dodać masło oraz drobno posiekany czosnek.
Gdy lekko
się przyrumieni dodać krewetki i lekko doprawić solą i pieprzem.
Smażyć je
około 2-3 minut z jednej i drugiej strony. Należy uważać aby nie przesmażyć
krewetek ponieważ zrobią się gumowate.
Ugotowany, gorący
makaron odcedzić na sicie, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Odsączony makaron
przełożyć na patelnię z krewetkami
dodać około 4 łyżki pesto wszystko razem
dokładnie wymieszać.
Jeśli okaże
się, że składniki nieco ciężko się łączą dodać 2-3 łyżki pozostawionej
wody po gotowaniu makaronu.
Od razu
podawać.
U mnie
dodatkowo posypane serem grana padano oraz listkami świeżej bazylii.
#ponti #wloskakuchnia #wloskiesmakiponti
Gdzie kupić
Ponti: sklepy tradycyjne w całej Polsce (i sieci lokalne np. Sklepy Doroty)
Makro C&C, Selgros, E.Leclerc,
Intermarche,
Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum i sklepy internetowe np. frisco.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz