wtorek, 16 czerwca 2020

Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami



Włoska kuchnia, to w większości proste przepisy składające się z kilku składników. Włosi stawiają przede wszystkim na sezonowość produktów, jakość oraz regionalne receptury.
Przykładem jest Ponti, rodzinna firma z tradycjami.
Jednym z produktów tej firmy są suszone pomidory, które wykorzystałam do przygotowania mojej wersji focacci. Pieczywo jest aromatyczne, wypieczone i pysznie nadziane.

Ponti to:
• dojrzałe, czerwone włoskie pomidory suszone w promieniach sycylijskiego słońca (słodko-kwaskowaty
lekko dymny smak) zanurzone w najwyższej jakości aksamitnym oleju słonecznikowym
•mają wszechstronne zastosowanie ( sałatki, zapiekanki, pizza)
#ponti #wloskakuchnia #wloskiesmakiponti

Składniki:

350g mąki pszennej typ 00
154g Słoiczek pomidorów suszonych w oleju słonecznikowym Ponti
 3 nieduże cukinie
 250g wędzonej mozzarelli
 3 łyżki Parmezanu lub Grana Padano
 120ml mleka
 15g świeżych drożdży
 1 czubata łyżka oleju do ciasta oraz nieco do smażenia
  Płaska łyżeczka cukru
  Pół łyżeczki soli
  120 ml wody
  3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, parzonego do smaku
  1 mała biała cebula
  Opcjonalnie: zioła prowansalskie 

Pieczywo z powodzeniem można przygotować bez boczku a olej z pomidorów proponuję wykorzystać do sałaty lub po prostu maczania w niej pieczywa.
 
Przygotowanie: 

Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym, nie gorącym mleku wraz z cukrem. Odstawić na kilka minut aby drożdże ruszyły.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać łyżkę oleju , mleko z rozpuszczonymi drożdżami, tarty ser Parmezan, sól oraz wodę.
Dokładnie wyrobić całość. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste. Można wyrabiać ręcznie lub w mikserze około 10 minut.
Uformować kulkę i włożyć do posypanej mąką miski, zdobić na jej powierzchni poprzeczne nacięcie. Odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości.

W między czasie cukinię umyć i pokroić na plasterki, cebulkę w kosteczkę.
W rondelku rozgrzać niedużą ilość oleju wrzucić cebulkę po chwili cukinię. Chwilę podsmażyć aby cukinia delikatnie straciła surowość ale nadal była sprężysta. Lekko doprawić solą oraz szczyptą ziół prowansalskich. Wystudzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt około 35x25cm.
Na ciasto wyłożyć podsmażoną cukinię z cebulką, startą na tarce wędzoną mozzarellę, pokrojony w drobną kosteczkę boczek oraz pokrojone w nie duże kawałeczki suszone pomidory odsączone z zalewy. ( odłożyć po trochę cukinii pomidorów oraz boczku do dekoracji bułki).
Ciasto delikatnie zwinąć w rulon i ułożyć w okrągłej formie ( może być z kominkiem) tak aby łączenie było widoczne u góry.
Ja ułożyłam dodatkowo papier pod spód ale nie jest to konieczne.
Wtedy ładniej wypiecze się pod spodem. Końce bułki połączyć.
Wierzch udekorować pozostałą cukinią, pomidorami oraz boczkiem.. Odstawić jeszcze na około 30 minut do lekkiego napuszenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut (w zależności od piekarnika), musi być dobrze wypieczona i mieć złoty kolor. Podawać na ciepło, pokrojoną na porcje.








Gdzie kupić Ponti: sklepy tradycyjne w całej Polsce (i sieci lokalne np. Sklepy Doroty) Makro C&C, Selgros, E.Leclerc,

Intermarche, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum i sklepy internetowe np. frisco.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz