wtorek, 29 marca 2016

Chleb z dodatkiem ziemniaków



Witajcie Kochani!!! Chciałabym się cieplutko przywitać i zaprosić na mojego bloga, który z pomocą mojej córki Zuzy właśnie przyszedł na świat :)
Na pewno nie jest jeszcze idealny i zdjęcia też nie są takie jakbym chciała ale z czasem myślę, że będzie tylko lepiej :) Bardzo dziękuję również Monice, która cierpliwie wszystko mi tłumaczy :)

Wiem, że po świętach każdy odpoczywa po obfitej wyżerce i dlatego proponuję przepis na pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym długo utrzymuje świeżość. Muszę też dodać, że przepis został wyróżniony w konkursie kulinarnym z Młyn Kopytowa





 Składniki:

400g mąki pszennej
250 ml wody  100g ugotowanych ziemniaków
1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
10g świeżych drożdży

Wykonanie: 

Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz 100ml ciepłej wody i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie mąkę połączyć z solą, ziemniakami wcześniej przeciśniętymi przez praskę, resztą wody oraz z zaczynem i oliwą. Zagnieść ciasto ( można za pomocą miksera). Odstawić do wyrośnięcia w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej folią aby nie obsychało na około 1 godzinkę.. Po tym czasie uformować bochenek i przełożyć go na deskę lub stół na papierze do pieczenia i pozostawić jeszcze na 45-50 minut do ponownego podrośnięcia przykryty ściereczką. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do 240°C. Zaraz po tym przełożyć bochenek na rozgrzaną blachę wraz z papierem. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą co zapobiegnie wysuszeniu chleba i co zapewni chrupiącą skórkę. Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić.

3 komentarze:

  1. Gosiu bardzo się cieszę :-) powodzenia życzę. A chlebuś wspaniały :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny chleb.robię też czasem taki swojski..

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie sie zapowiada, a chleb to jest to co kocham naj naj, taki domowy z masełkiem :-)

    OdpowiedzUsuń