Moja rodzina bardzo lubi zupy a młodszy syn jest fanem zupy marchewkowej.
Może i Wam przypadnie do gustu ?
Składniki:
1,5 kg marchewki
szczypta mielonego czosnku jeśli nie lubimy
możemy pominąć
kawałek białej część
pora
kawałeczek
selera oraz korzeń pietruszki
puszka mleczka kokosowego(400ml)
puszka mleczka kokosowego(400ml)
śmietanka 30%
do dekoracji
masło do smażenia ok.3łyżki
sól, pieprz
mielony czarny do smaku
szczypta pieprzu cayenne oraz curry
natka pietruszki
do dekoracji
Wykonanie:
Warzywa oczyścić. Marchewkę i pietruszkę
pokroić w plasterki. Por oraz seler drobniej. Masło rozpuścić , na rozgrzane
wrzucić kolejno por, marchewkę oraz pietruszkę i seler. Dusić na małym ogniu ok.15
minut. Po tym czasie zalać
warzywa bulionem w ilości ok 1- 1,2 litra,
gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać mleczko kokosowe całość zblendować, doprawić do smaku.
Dodać śmietankę (opcjonalnie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz