Składniki:
1 kg
ziemniaków surowych
ok.5-6 łyżek
mąki pszennej
1 średnia
cebula
1 jajko
Smalec do
smażenia lub olej
Boczek wędzony
lub szynka
Sól
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy,
myjemy i ścieramy na tarce. Ja zrobiłam to w malakserze z tarczą do ścierania.
Tak samo postępujemy z cebulą. Do masy dodajemy mąkę, jajko oraz sól do smaku. Podaję, że ok 6 łyżek
mąki ale wszystko zależy jakiego gatunku mamy ziemniaki. Jeśli mają w sobie
dużo wody musimy ją odcedzić, najlepiej na sicie Dokładnie mieszamy. W większym
garnku zagotowujemy wodę lekko solimy. Gdy zacznie wrzeć nabieramy masę
ziemniaczaną łyżką lub większą łyżeczką i zanurzamy w wodzie. Kluski gotować
około 6-7 minut od wypłynięcia. W między czasie boczek kroimy w kosteczkę i
podsmażamy na oleju lub niewielkiej ilości smalcu po czym wykładamy na
ugotowane wcześniej kluski. U mnie w domu podaję je z gotowaną kapustą kiszoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz