środa, 30 marca 2016

Kluski szare z ziemniaków



Składniki:

1 kg ziemniaków surowych
ok.5-6 łyżek mąki pszennej
1 średnia cebula
1 jajko
Smalec do smażenia lub olej
Boczek wędzony lub szynka
Sól



Wykonanie:


Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ja zrobiłam to w malakserze z tarczą do ścierania. Tak samo postępujemy z cebulą. Do masy dodajemy mąkę,  jajko oraz sól do smaku. Podaję, że ok 6 łyżek mąki ale wszystko zależy jakiego gatunku mamy ziemniaki. Jeśli mają w sobie dużo wody musimy ją odcedzić, najlepiej na sicie Dokładnie mieszamy. W większym garnku zagotowujemy wodę lekko solimy. Gdy zacznie wrzeć nabieramy masę ziemniaczaną łyżką lub większą łyżeczką i zanurzamy w wodzie. Kluski gotować około 6-7 minut od wypłynięcia. W między czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju lub niewielkiej ilości smalcu po czym wykładamy na ugotowane wcześniej kluski. U mnie w domu podaję je z gotowaną kapustą kiszoną.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz