Grzybowa przekąska idealna na domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi.
Składniki:
3 średnie cebule
1 kg pieczarek
2-3 jajka
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
zalewa:
4 szklanki wody
4-5 łyżek cukru
0,5 szkl. keczupu pikantnego
0,5 szkl. octu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
Wykonanie
Z pieczarek odciąć ogonki, nie odrywać
.
Jajka roztrzepać z przyprawami. Cebulę pokroić w plasterki.
Kapelusze pieczarek maczać ze wszystkich stron w jajku i panierować w bułce. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Zagotować zalewę wraz z pokrojoną cebulką
Usmażone grzyby układać w naczyniu warstwami z cebulką. Zalać gorącą zalewą po wystudzeniu wstawić do lodówki.
Aby przechować grzyby dłużej należy ułożyć je w słoiczkach, po zalaniu gorącą zalewą słoiczki śmiało wytrzymają 2-3 tygodnie.
Jajka roztrzepać z przyprawami. Cebulę pokroić w plasterki.
Kapelusze pieczarek maczać ze wszystkich stron w jajku i panierować w bułce. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Zagotować zalewę wraz z pokrojoną cebulką
Usmażone grzyby układać w naczyniu warstwami z cebulką. Zalać gorącą zalewą po wystudzeniu wstawić do lodówki.
Aby przechować grzyby dłużej należy ułożyć je w słoiczkach, po zalaniu gorącą zalewą słoiczki śmiało wytrzymają 2-3 tygodnie.
Robiłam kilka razy..pycha..polecam innym.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zrobiłam na urodziny męża. Wszyscy się zachwycali. Kasia
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze Kasiu, że smakowało. proszę prześlij mi zdjęcie to umieszczę je w galerii zdjęć wykonanych przez czytelników bloga :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń