czwartek, 31 marca 2016

Grzyby jak ryby


Grzybowa przekąska idealna na domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:

3 średnie cebule
1 kg pieczarek
2-3 jajka
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

zalewa:
4 szklanki wody
4-5 łyżek cukru
0,5 szkl. keczupu pikantnego
0,5 szkl. octu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe

Wykonanie
Z pieczarek odciąć ogonki, nie odrywać .
Jajka roztrzepać z przyprawami. Cebulę pokroić w plasterki.
Kapelusze pieczarek maczać ze wszystkich stron w jajku i panierować w bułce. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Zagotować zalewę wraz z pokrojoną cebulką
Usmażone grzyby układać w naczyniu warstwami z cebulką. Zalać gorącą zalewą po wystudzeniu wstawić do lodówki.
Aby przechować grzyby dłużej należy ułożyć je w słoiczkach, po zalaniu gorącą zalewą słoiczki śmiało wytrzymają 2-3 tygodnie.





3 komentarze:

  1. Robiłam kilka razy..pycha..polecam innym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, zrobiłam na urodziny męża. Wszyscy się zachwycali. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze Kasiu, że smakowało. proszę prześlij mi zdjęcie to umieszczę je w galerii zdjęć wykonanych przez czytelników bloga :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń