wtorek, 21 lutego 2017

Pączki pieczone nie smażone




Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
100 ml mleka
2 żółtka
1 jajko
50g drożdży
łyżka masła
3 łyżki cukru
łyżka oleju
łyżka kwaśnej śmietany
aromat śmietankowy lub waniliowy

Przygotowanie:

Do miski wsypać cukier, dodać drożdże i śmietanę - dokładnie połączyć składniki.   Mleko podgrzać , rozpuścić w nim masło. Letnie wlać do drożdży ze śmietaną i cukrem - wymieszać.
Do płynnej masy wsypać szklankę mąki - wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Po tym czasie dodać aromat waniliowy, łyżkę oleju, żółtka i jajko oraz pozostałe 1,5 szklanki mąki. Dokładnie wyrobić ciasto.
Gdyby się bardzo kleiło podsypać mąką.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić na około 1,5godzinki w ciepłe miejsce.
Gdy już ciasto ładnie urośnie urywać porcje ciasta, formując okrągły placek około centymetr grubości. Na środek każdego placka nakładać łyżeczkę twardej marmolady.
Zlepić dokładnie - uformować kulkę wielkości dużej mandarynki.
Gotowe pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Ponownie zostawić na 20 minut do napuszenia.
Piec 25 min w 175 stopniach .
Wystudzone polukrować lub upudrować.






Źródło inspiracji: Zasmakuj z Wioletką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz