Pogoda nas
nie rozpieszcza, dni coraz krótsze i chłodniejsze. Wtedy sięgam po potrawy,
które rozgrzeją i dodadzą energii.
Dziś jest to
chłopski garnek. Kto nie zna to, jest to potrawa jednogarnkowa, sycąca i
świetnie rozgrzewająca.
A do jej przygotowania użyłam kiełbasy podwawelskiej
Ekstra ZM Łuków.
Składniki:
450g
kiełbasy Podwawelskiej Extra-ZM Łuków
2 średniej
wielkości cebule
3 strąki kolorowej
papryki
4 średniej
wielkości ziemniaki
200g białej kapusty
200g
pieczarek
4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
3 listki
laurowe
3-4 kulki
ziela angielskiego
1 łyżeczka
oregano lub ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
Sól i nieco cukru do smaku
Pół łyżeczki
mielonego czarnego pieprzu
Pieprz cayenne
w zależności jaką ostrość lubimy tyle dodajemy
4 szklanki
gorącej wody
Olej rzepakowy
do smażenia
Przygotowanie:
Kiełbasę
pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Kolorową paprykę również w kostkę
ale nieco większą. Obrane ziemniaki pokroić w dość sporą kostkę, kapustę
poszatkować. Miałam pod ręką pieczarki i również je dodałam do potrawy. U mnie
akurat maleńkie i poszły w całości większe pokroić w ćwiartki lub plastry.
Na
rozgrzanym oleju podsmażyć w pierwszej kolejności plasterki kiełbasy, następnie
dodać cebulę oraz paprykę. Chwilę razem
smażyć.
Następnie poszatkowaną
kapustę oraz ziemniaki. W miedzy czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć
pieczarki, dodać do potrawy. Koncentrat rozprowadzić w wodzie, dodać do
potrawy. Dodać przyprawy oraz zioła. Całość gotować na nie dużym ogniu do miękkości
ziemniaków.
http://www.zmlukow.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz