Tort upiekłam na osiemnaste urodziny córki mojej sąsiadki.
Niestety nie robiłam zdjęć „gołego” biszkoptu do przepisu, bo nie myślałam, że będzie tylu chętnych ale przy najbliższej okazji to nadrobię :) Dzięki uprzejmości solenizantki mam też zdjęcie ciasta w przekroju :) Wielkość tortu to ok. 30x40cm to wielkość blachy, która jest na wyposażeniu piekarnika.
Ale jeśli
upieczemy i blat w typowej blaszce 26x38 wtedy będzie fajny wysoki do przecięcia na cieńsze 3
blaty. Cały tort w całości wyszedł o wadze 8kg.
Dużo tego
pisania ale w rezultacie nie taki trudny do przygotowania ale nieco pracochłonny :)
Składniki biszkopt jasny
9 jaj
1,5 szklanki
cukru
1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej
¾ szklanki
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Przygotowanie:
Oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier. W
osobnej miseczce rozkłócić żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem,
dokładnie wymieszać. Masa będzie lekko rosnąć, wmieszać żółtka do ubitych
białek, dodać przesianą mąkę. Wymieszać za pomocą łyżki i wylać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia ( tylko dno) piec ( duża blacha) 12-15minut mała
blacha 25minut w 170 stopniach. Ale każdy piekarnik może piec inaczej więc
należy sprawdzić stan upieczenia.
Biszkopt orzechowy
9 jaj
1,5 szklanki
cukru
1 szklanka
mąki pszennej tortowej
1 szklanka
drobno zmielonych orzechów włoskich
0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Przygotowanie:
Oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier. W
osobnej miseczce rozkłócić żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem,
dokładnie wymieszać. Masa będzie lekko rosnąć, wmieszać żółtka do ubitych
białek, dodać przesianą mąkę oraz orzechy. Wymieszać za pomocą łyżki i wylać na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( tylko dno) piec ( duża blacha) 12-15minut,
mała blacha 25minut w 170 stopniach. Ale każdy piekarnik może piec inaczej więc
należy sprawdzać stan upieczenia.
Masa
michałkowa porcja na 1 przełożenie dużej blachy
Składniki:
300 ml śmietany kremówki 36%
250g mlecznej czekolady u mnie Goplana
0,5 szklanki mleka w proszku
250g serka mascarpone
1 szklanka drobno siekanych orzechów włoskich tak aby były wyczuwalne
kruszynki
Kilka kropli olejku rumowego
Przygotowanie:
Śmietankę
kremówkę podgrzać w garneczku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i
mieszać do rozpuszczenia. Nie należy zagotować śmietany. Gdy odstawimy
garneczek dodać do masy mleko w proszku, dokładnie wymieszać i schłodzić masę.
Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Po wystudzeniu zmiksować masę na
puszysto dodając pod koniec serek mascarpone oraz posiekane orzeszki, wymieszać
dokładnie łyżką.
Masa śmietanowa - malinowa
500ml śmietany
kremówki 36%
300g serka
mascarpone
2 łyżeczki cukru
waniliowego
2 łyżki
cukru pudru
1 szklanka
świeżych malin
1 fix do
śmietany
Przygotowanie:
Śmietankę
ubić z cukrami pod koniec dodać porcjami serek mascarpone oraz fix. Do całości
wmieszać mikserem świeże maliny.
Wkładka malinowa
450g
mrożonej maliny
2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki
cukru
Przygotowanie:
Maliny
rozgrzać w garneczku doprowadzić do rozgotowania się owoców. Przetrzeć je przez
sito aby pozbyć się pestek. Znów przełożyć do garneczka wstawić na gaz, dodać
cukier. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i dodać
do malin kontrolując gęstość powstałego „ kisielu” nie powinien być bardzo
gęsty gdyż jak przestygnie zgęstnieje. Chwilę gotować. Jeszcze ciepły rozsmarować na biszkopcie.
Poncz do nasączania blatów
biszkoptowych:
500ml ciepłej wody
sok z 2 cytryn
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
kilka kropli olejku rumowego
Przełożenie tortu:
Każdy blat
przed smarowaniem nasączyć 125ml przygotowanego ponczu
Blat
orzechowy -masa michałkowa -blat jasny -wkładka malinowa -masa malinowa- blat
orzechowy -masa michałkowa wymieszana z połową szklanki malin
Wykończenie
według uznania. U mnie śmietana z mascarpone, masa malinowa, opłatek jadalny,
boki okruchy ciasta.
Tort był bardzo pyszny. 😍😍
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń