Smak lata zamknięty w słoiczkach.
Pomidory w
delikatnej galaretce. Aromatyczne, idealne do kanapki lub jako przystawka na
imieninowy stół.
Składniki:
2,5 kg nie
przejrzałych, jędrnych pomidorów
1l wody
15ziaren pieprzu
15ziaren ziela angielskiego
1 Liść laurowy na słoik
1duża cebula pokrojona w pół plastry
3łyżki cukru
1,5łyżki soli
5łyżek octu
8łyżek żelatyny bez przypraw
Gorczyca po małej, płaskiej łyżeczce na słoik
1l wody
15ziaren pieprzu
15ziaren ziela angielskiego
1 Liść laurowy na słoik
1duża cebula pokrojona w pół plastry
3łyżki cukru
1,5łyżki soli
5łyżek octu
8łyżek żelatyny bez przypraw
Gorczyca po małej, płaskiej łyżeczce na słoik
Zalewa:
W 0,5litra
wody namoczyć żelatynę. Pozostałe 0,5litra wody zagotować z przyprawami, dodać
namoczoną żelatynę dokładnie wymieszać, już nie gotować.
Przygotowanie:
Do każdego słoiczka wsypać po porcji gorczycy.
Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, ułożyć w słoikach.
Do każdego
słoiczka włożyć po 2 plasterki cebuli. Zalać zalewą, podzielić przyprawy na
słoiczki i pasteryzować 15minut.
Źródło
inspiracji: Milena Kot, grupa kulinarna
same psznosci
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPyszne zrobiłam do tego przepisu paprykę tylko pasteryzowalam 5 min dłużej
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, pozdrawiam :)
UsuńCiekawy przepis, a można z glaretką przeźroczystą ?💓
OdpowiedzUsuńŻe z taką owocową? Nie przyszłoby mi to do głowy chociaż może smakować ciekawie :) Pozdrawiam
UsuńJa robiłam niestety z innego przepisu sam ocet, spróbuję tego przepisu
OdpowiedzUsuń