czwartek, 14 września 2017

Pomidory w galaretce





Smak lata zamknięty w słoiczkach.

Pomidory w delikatnej galaretce. Aromatyczne, idealne do kanapki lub jako przystawka na imieninowy stół.



Składniki:

2,5 kg nie przejrzałych, jędrnych pomidorów
1l wody
15ziaren pieprzu
15ziaren ziela angielskiego
1 Liść laurowy na słoik
1duża cebula pokrojona w pół plastry
3łyżki cukru
1,5łyżki soli
5łyżek octu
8łyżek żelatyny bez przypraw
Gorczyca po małej, płaskiej łyżeczce na słoik

Zalewa:

W 0,5litra wody namoczyć żelatynę. Pozostałe 0,5litra wody zagotować z przyprawami, dodać namoczoną żelatynę dokładnie wymieszać, już nie gotować.

Przygotowanie:

Do każdego słoiczka wsypać po porcji gorczycy.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, ułożyć w słoikach.
Do każdego słoiczka włożyć po 2 plasterki cebuli. Zalać zalewą, podzielić przyprawy na słoiczki i pasteryzować 15minut.


Źródło inspiracji: Milena Kot, grupa kulinarna

7 komentarzy:

  1. Pyszne zrobiłam do tego przepisu paprykę tylko pasteryzowalam 5 min dłużej

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, a można z glaretką przeźroczystą ?💓

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Że z taką owocową? Nie przyszłoby mi to do głowy chociaż może smakować ciekawie :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja robiłam niestety z innego przepisu sam ocet, spróbuję tego przepisu

    OdpowiedzUsuń