Pyszna,
rozgrzewająca zupa krem z soczystej papryki oraz pomidorów z dodatkiem
pachnących ziół i aromatem wędzonej
papryki.
Składniki:
4 duże strąki czerwonej papryki
0,4l passaty pomidorowej lub puszka pomidorów - u mnie domowy przecier pomidorowy
500-600ml bulionu- u mnie gotowany z dodatkiem lubczyku- jednak nie jest to
warunek
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
spora szczypta pieprzu cayenne
Pół łyżeczki czerwonej, wędzonej papryki w proszku Cykoria
Mała łyżeczka oregano Cykoria
Sól, cukier, pieprz do smaku
Opcjonalnie:
Twaróg solankowy wędzony
Przygotowanie:
Paprykę rozkroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Paprykę ułożyć brzuszkami do
góry w naczyniu żaroodpornym i piec w 200stopniach aż skórka papryki zacznie
robić się czarna około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakryć naczynie.
Papryka lekko sparuje i będzie łatwiej zdjąć z niej skórkę.
Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
W między czasie dodać drobno pokrojony czosnek. Obraną ze skórki paprykę
dodać do cebulki do tego dodać pomidory i zalać bulionem. Dodać przyprawy oraz
zioła
Całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem.
U mnie zupa podana z pokruszonym serem solankowym- wędzonym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz