piątek, 29 września 2017

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów


 

Pyszna, rozgrzewająca zupa krem z soczystej papryki oraz pomidorów z dodatkiem pachnących ziół  i aromatem wędzonej papryki. 

Składniki:

4 duże strąki czerwonej papryki
0,4l passaty pomidorowej lub puszka pomidorów -  u mnie domowy przecier pomidorowy
500-600ml bulionu- u mnie gotowany z dodatkiem lubczyku- jednak nie jest to warunek
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
spora szczypta pieprzu cayenne
Pół łyżeczki czerwonej, wędzonej papryki w proszku Cykoria
Mała łyżeczka oregano Cykoria
Sól, cukier, pieprz do smaku

Opcjonalnie:
Twaróg solankowy wędzony

Przygotowanie:

Paprykę rozkroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Paprykę ułożyć brzuszkami do góry w naczyniu żaroodpornym i piec w 200stopniach aż skórka papryki zacznie robić się czarna około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakryć naczynie. Papryka lekko sparuje i będzie łatwiej zdjąć z niej skórkę.
Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
W między czasie dodać drobno pokrojony czosnek. Obraną ze skórki paprykę dodać do cebulki do tego dodać pomidory i zalać bulionem. Dodać przyprawy oraz zioła
Całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem.
U mnie zupa podana z pokruszonym serem solankowym- wędzonym




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz