wtorek, 3 października 2017

Zupa kalafiorowa




Pyszna zupa, która smakuje bez względu na pogodę

Składniki:

1 mały kalafior
5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka
2-3 średniej wielkości marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
kawałek zielonej części pora
3 średniej wielkości ziemniaki
1 pęczek koperku
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowe
Sól, pieprz czarny, mielony do smaku
śmietanka 30%

Przygotowanie:

Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,2litra, dodać przyprawy, gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa ( u mnie marchewka w plasterki) kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Gdy warzywa oraz mięso są już prawie miękkie dodać kalafior, gotować jeszcze kilka minut do miękkości ale nie za długo aby kalafior się nie rozpadł. Na koniec gdy wyłączymy płomień pod garnkiem dodać drobno poszatkowany koperek oraz śmietankę. 



2 komentarze:

  1. ja to bym rzekła - kalafiorowej nigdy za wiele! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafne stwierdzenie. My też uwielbiamy :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń