Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła pizzy. A już taką domową, to moja rodzina uwielbia. Puchate ciasto w środku a na zewnątrz cudownie chrupiące.
Ale to nie wszystko. Ważne są również dodatki jakich użyjemy a u
mnie tym razem Kiełbasa Krakowska Sucha z Łukowa.
Bo jak ktoś kiedyś powiedział
„Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować”
Składniki:
500g mąki pszennej tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
Pół szklanki wody
25gram drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ziół do pizzy lub prowansalskie
Pieczarki, czerwona cebula, papryczka chili, pomidorki rzymskie,
ser mozarella
Sosy: domowy czosnkowy na bazie jogurtu greckiego oraz domowy
ketchup z cukinii
Domowy sos
czosnkowy: duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki ulubionego majonezu + 4-5
zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru do smaku. Sos
przekładam do słoiczka i chłodzę w lodówce. Zawsze robię więcej i mam gotowy,
zawsze pod ręką kiedy najdzie nas ochota.
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+
cukier, ciepłą ale nie gorącą wodę oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie i
odstawić do podwojenia ilości około 45minut. Po tym czasie ciasto odgazować (
uderzyć w nie pięścią) wyłożyć na blachę
od piekarnika lub 2 mniejsze. Posmarować
ketchupem, ułożyć ulubione dodatki piec 20 minut w 200stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz