wtorek, 10 października 2017

Kapuśniak z kiszonej kapusty



Sycąca i rozgrzewająca zupa, której nie może zabraknąć w zimne, ponure dni



Składniki:

300g-400g mieszanego mięsa w tym żeberko wędzone, kości lub kawałek boczku wędzonego
300g-400g kapusty kiszonej
3 średniej wielkości marchewki
kawałek selera
1 mała pietruszka korzeń
kawałek zielonej części pora
3 duże ziemniaki
2 łyżki majeranku
kilka kulek ziela angielskiego
2-3 listki ziela angielskiego
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Sól do smaku

Przygotowanie:

Mięso włożyć do garnka, zalać wodą około 2,5 litra dodać przyprawy, wstawić na gaz i gotować około 25 minut.
Włoszczyznę obrać pokroić w kostkę. Kapustę drobniej pokroić aby w trakcie jedzenia nam się nie ciągły długie pasma. Kapustę zalać wodą w 1/3 wysokości kapusty i ugotować w oddzielnym garneczku.
Po tym czasie do wywaru z mięsem dodać pokrojoną włoszczyznę i dalej gotować. Gdy mięso będzie już miękkie ( wyjmuję i obieram do zupy) dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania gdy już wszystko jest prawie miękkie dodać wcześniej podgotowaną kapustę. Chwilę wszystko razem gotować. Ewentualnie doprawić do smaku.

Ps. Nie wylewam wody po gotowaniu kapusty, bo gdyby okazało się, że zupa jest mało kwaśna dodaję ją do zupy.



2 komentarze: