Fajne chrupiące kawałki ryby w cieście. Zarówno na obiad jak i jako popołudniowa przekąska. W ten sposób można również przygotować kawałeczki fileta z kurczaka.
Składniki:
600g fileta z pangi lub innej ulubionej ryby
1 szklanka piwa
Około 1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego lub przyprawy do ryb
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól do smaku
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowaną rybę posolić, odstawić na kilka minut.
Do miski wsypać mąkę , przyprawy ( oprócz soli)oraz proszek do pieczenia.
Następnie dodać piwo kontrolując gęstość ciasta,
gdyż każda mąka wchłania inaczej. Ciasto nie powinno być za rzadkie- konsystencja
gęstej śmietany.
Każdy kawałek ryby maczać w cieście i kłaść na dobrze rozgrzany głęboki
olej.
Smażyć z obu stron na rumiano. Po usmażeniu aby ciasto było wciąż chrupiące
wykładam na kratkę aby odciekł nadmiar tłuszczu.
ale to musi byc dobre :)
OdpowiedzUsuń