piątek, 6 października 2017

Ryba w cieście piwnym




Fajne chrupiące kawałki ryby w cieście. Zarówno na obiad jak i jako popołudniowa przekąska. W ten sposób można również przygotować kawałeczki fileta z kurczaka.


Składniki:

600g fileta z pangi lub innej ulubionej ryby
1 szklanka piwa
Około 1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego lub przyprawy do ryb
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól do smaku
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowaną rybę posolić, odstawić na kilka minut.
Do miski wsypać mąkę , przyprawy ( oprócz soli)oraz proszek do pieczenia.
Następnie dodać piwo kontrolując gęstość ciasta, gdyż każda mąka wchłania inaczej. Ciasto nie powinno być za rzadkie- konsystencja gęstej śmietany.
Każdy kawałek ryby maczać w cieście i kłaść na dobrze rozgrzany głęboki olej.
Smażyć z obu stron na rumiano. Po usmażeniu aby ciasto było wciąż chrupiące wykładam na kratkę aby odciekł nadmiar tłuszczu.




1 komentarz: