środa, 27 września 2017

Zupa cebulowa




To chyba najszybsza i najprostsza zupa jaką ostatnio gotowałam a dla smakoszy takich smaków a przede wszystkim dla mojego młodszego syna, to zupa idealna :)  Zwłaszcza teraz gdy wielkimi krokami zbliża się jesień i związane z nią infekcje. Cebula bogata jest w naturalne substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność
#krakus, #smacznieiszybko

Składniki:


1 butelka bulionu warzywnego KRAKUS -300ml
5 większych cebul
4-5 szklanek gorącej wody
Masło do smażenia
Sól do smaku
spora szczypta czosnku granulowanego
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
Duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
Szczypta tymianku

Opcjonalnie:

Grzanki lub groszek ptysiowy
Tarty żółty ser

Przygotowanie:

Przygotowaną cebulę pokroić cieniutko w półkrążki, dusić na maśle około 25 minut na nie dużym ogniu, uważać aby masło się nie przypaliło. Po tym czasie gdy cebulka lekko się zezłoci zalać odmierzoną ilością gorącej wody oraz bulionem warzywnym. Dodać przyprawy i dalej gotować kolejne 15 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Po tym czasie zupa jest już gotowa. U mnie podana z grzanką i żółtym serem ale równie dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym.





4 komentarze:

  1. aj zjadłabym talerz takiej zupki koniecznie z podwójną grzanką :

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka pyszna. Pamiętam, że robiłam bardzo dawno temu i dziękuję za przypomnienie Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń