To chyba najszybsza i najprostsza zupa jaką ostatnio gotowałam a dla
smakoszy takich smaków a przede wszystkim dla mojego młodszego syna, to zupa
idealna :) Zwłaszcza teraz gdy wielkimi krokami zbliża się jesień i związane z nią
infekcje. Cebula bogata jest w naturalne substancje
bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i
poprawia odporność
#krakus, #smacznieiszybko
#krakus, #smacznieiszybko
1 butelka bulionu warzywnego KRAKUS -300ml
5 większych cebul
4-5 szklanek gorącej wody
Masło do smażenia
Sól do smaku
spora szczypta czosnku granulowanego
spora szczypta czosnku granulowanego
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
Duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
Szczypta tymianku
Opcjonalnie:
Grzanki lub groszek ptysiowy
Tarty żółty ser
Przygotowanie:
Przygotowaną cebulę pokroić cieniutko w półkrążki, dusić na maśle około 25
minut na nie dużym ogniu, uważać aby masło się nie przypaliło. Po tym czasie gdy
cebulka lekko się zezłoci zalać odmierzoną ilością gorącej wody oraz bulionem
warzywnym. Dodać przyprawy i dalej gotować kolejne 15 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Po tym czasie zupa jest już gotowa. U mnie podana z grzanką i żółtym serem
ale równie dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym.
aj zjadłabym talerz takiej zupki koniecznie z podwójną grzanką :
OdpowiedzUsuńMój syn wprost uwielbia :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńZupka pyszna. Pamiętam, że robiłam bardzo dawno temu i dziękuję za przypomnienie Gosiu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam cieplutko :)
Usuń