czwartek, 12 stycznia 2017

Bułki, domowe hot-dogi


Po co kupować gotowe bułki kiedy możemy mieć pyszne, puszyste i świeżutkie bułeczki nie ruszając się z domu. A hot-dogi, to świetny pomysł na kolację, na domową imprezę lub tak zwaną zachciankę :)


Składniki:

900g mąki pszennej
2 szklanki ciepłego mleka
0,5 szklanki ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
2 łyżki oleju
40g świeżych drożdży

Dodatkowo
1 jajko + 2łyżki mleka do posmarowania bułek przed samym pieczeniem

Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka.
 Odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do miski wsypać pozostałą mąkę oraz pozostałe składniki. Gdy drożdże będą już gotowe dodać do mąki, wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to mikserem ale wystarczy porządnie zagnieść ciasto ręcznie. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Porcja jest dość spora, bo wychodzi z niej 16 bułeczek. My część zjedliśmy z kiełbaskami oraz surówką i domowym sosem czosnkowym a pozostałe były pysznym dodatkiem do śniadania :)
Pod koniec wyrastania ciasta nastawić piekarnik na 180stopni góra/dół bez termoobiegu.
Sposób na podzielenie ciasta na w miarę równe porcie: wyrośnięte ciasto podzielić na pół następnie każdą połowę znów podzielić na 2 części i każdą z nich na 4.
Z każdej części ręcznie uformować płaski placuszek po czym uformować rulonik.
Tak przygotowane bułeczki, założeniem do dołu  ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między nimi. Odstawić do napuszenia na kolejne 30 minut.
Przed samym pieczeniem posmarować bułki rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Bułeczki piec na złoty kolor około 17-20 minut.

Sałatka to sałata lodowa + ogórek zielony + pomidor + czerwona cebula + czerwona papryka + pomidor z sosem czosnkowym oraz ulubiony ketchup.

Sos czosnkowy:

Duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru do smaku. Sos przekładam do słoiczka i chłodzę w lodówce.
 Zawsze robię więcej i mam gotowy, zawsze pod ręką kiedy najdzie nas ochota.








 

Inspiracja: Nasze życie od kuchni

środa, 11 stycznia 2017

Sernik z brzoskwiniami



Witam się dzisiaj z Wami pysznym sernikiem. Zazwyczaj przygotowuję go z brzoskwiniami i właśnie taki gościł na Naszym świątecznym stole.  Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak  powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką.



Składniki, ciasto:

1 kostka masła 250g
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru

Dodatkowo:

Puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części, jedną wyłożyć na blaszkę do pieczenia drugą włożyć do zamrażalnika do porządnego schłodzenia.
Na ciasto wyłożyć masę serową , pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki, pianę z 5 białek + 1 szklanka cukru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na górę kruszonka ze schłodzonego ciasta.
 Ja ścieram je na dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. Wym. blachy 38x25cm

Masa serowa:

1 kg sera twarogowego w kostce u mnie Śremski ( przeciśnięty przez praskę do ziemniaków)
1 całe jajko
1 budyń waniliowy ( proszek) 40g
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła ( 125g)

Przygotowanie:

Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Masło utrzeć z cukrem oraz całym jajkiem miksując mikserem dodawać ser. Wymieszać na jednolitą masę.