niedziela, 13 listopada 2016

Jabłecznik ze śmietaną



 Nie za słodkie lekkie ciasto rozpływające się w ustach, pyszne :)



Składniki biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodać kolejno żółtka, cukier. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170stopniach około 20 minut. W zależności od piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta.

Masa jabłkowa:

1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g
1 cytrynowa galaretka

Wykonanie:

Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić.

Masa śmietanowa:

700ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 szklanki wody
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrami. W między czasie rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Pod koniec ubijania dodać lekko przestudzoną żelatynę do śmietany. Taka ciekawostka- zawsze przed połączeniem śmietany z żelatyną dodaję wcześniej 2 łyżeczki śmietany do żelatyny i dodaję całość aby ją zahartować i mamy pewność, że masa  się nie zważy.

Ubitą śmietanę wyłożyć na mus, ponownie schłodzić. Dowolnie dekorować.




5 komentarzy: