Nie za słodkie lekkie ciasto rozpływające się w ustach, pyszne :)
Składniki biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę dodać kolejno żółtka, cukier. Na koniec wmieszać
delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w 170stopniach około 20 minut. W zależności od
piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu
usunąć papier z ciasta.
Masa jabłkowa:
1 słoik musu jabłkowego
lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g
1 cytrynowa galaretka
Wykonanie:
Mus rozgrzać w rondelku,
do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić.
Masa śmietanowa:
700ml śmietany kremówki
36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
1/3 szklanki wody
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrami. W między czasie rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Pod koniec ubijania
dodać lekko przestudzoną żelatynę do śmietany. Taka ciekawostka- zawsze przed
połączeniem śmietany z żelatyną dodaję wcześniej 2 łyżeczki śmietany do
żelatyny i dodaję całość aby ją zahartować i mamy pewność, że masa się nie zważy.
Ubitą śmietanę wyłożyć na
mus, ponownie schłodzić. Dowolnie dekorować.
Lubię takie)))
OdpowiedzUsuńMniam... Wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie muszę zrobić
OdpowiedzUsuńSuper ciasto piekłam wielokrotnie!
OdpowiedzUsuńBrawo będzie super.
OdpowiedzUsuń