Pyszne ciasteczka nazwane orzeszkami, bo do złudzenia je przypominają. Jest z nimi nieco zabawy ale smak wynagradza poniesiony trud. Najczęściej wypiekam je na święta a ostatnio okazyjnie do szkoły dla młodszego syna. Robią furorę nie tylko wśród uczniów.
Składniki
250g mąki pszennej
125g masła lub margaryny do pieczenia
1 żółtko
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżki octu
1 łyżka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
125g masła lub margaryny do pieczenia
1 żółtko
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżki octu
1 łyżka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść gładkie
ciasto, które podzielić na parzystą porcji , z których formować małe kuleczki
wielkości orzecha laskowego. Układać pojedynczo na blaszce/patelni do
pieczenia, piec ok 3 minut z obu stron. Z tej ilości ciasta wychodzi ok 40 szt ciasteczek.
Ja osobiście używam takiej maszynki-patelni wprost na gazówkę i za jej pomocą
właśnie wypiekam orzeszki ale nie tylko, bo są tam też szyszki, grzybki oraz
muszelki. Jest z nimi trochę zabawy ale naprawdę warto je przygotować.
Masa orzechowa:
25 dag mielonych orzechów włoskich
25 dag cukru pudru
3 żółtka
20 dag masła
można dodać kieliszek likieru orzechowego lub
amaretto
kakao do koloru lub dodać nutelli
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno po
jednym żółtku, następnie dodać orzechy , likier i kakao. Ciastka napełnić masą,
złożyć w całość.
Uwielbiam, wieki nie robiłam))
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam. Muszę to zmienić!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Szczerze zachęcam :)
UsuńWitam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?
OdpowiedzUsuń