Smaczny i łatwy przepis na karkówkę, przy którym się nie napracujesz a zaskoczysz swoich domowników a nawet gości.
Składniki:
8 plastrów karkówki
500 g małych pieczarek
2 małe papryki kolorowe (czerwona, żółta)
2 małe cebule
przyprawa do karkówki lub po prostu sól,pieprz, słodka papryka, majeranek
masło klarowane lun olej do smażenia
mąka do obtoczenia mięsa
100 ml ulubionego ketchupu+ łyżeczka koncentratu pomidorowego, u mnie
łagodny
¾ szklanki ciepłej wody
2łyżki maggi
Przygotowanie:
Przygotowane mięso pokroić na około 1,5cm plastry
doprawić, pozostawić na 30minut aby mięso wchłonęło przyprawy. Po tym czasie
obtoczyć mięso w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu na rumiano.
Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, w
którym będzie zapiekane. Na pozostałym tłuszczu kolejno delikatnie podsmażyć
cebulę pokrojoną w pół plastry, paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki w
plasterki układać warstwami na mięsie. Z wody, koncentratu oraz maggi i ketchupu
zrobić zalewę i nią zalać przygotowane mięso. Naczynie przykryć pokrywą i piec
1,5g w 170stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Idealne na obiad!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Smaczny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń