Bardzo smaczna rolada dla amatorów zwłaszcza buraczków oraz śledzi. Idealna na świąteczny stół ale również jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi.
Podana ilość składników zależy tylko od naszych upodobań smakowych. Możemy
użyć większej lub mniejszej ilości poszczególnych podanych składników. Ta porcja jest na średniej
wielkości roladkę, na około12 plastrów/porcji.
Składniki;
4 duże lub 5 średniej wielkości buraki
4 marchewki
2-3 nie za duże ziemniaki
2 jajka
1 mała cebulka
2-3 nie duże płaty śledziowe w oleju wiejskim
Majonez około 100g
sól
W niektórych przepisach widziałam, że dodana była również żelatyna ale
uważam, że nie jest ona konieczna jeśli tylko dobrze odsączymy buraczki.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Warzywa oprócz cebuli ugotować w łupinkach, po
ugotowaniu obrać.
Warzywa każde z osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach
jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo
dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku.
Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać.
Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około
3 godzin.
Składanie
rolady:
Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie odciśnięte
buraczki- jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm) . Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i
to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić.
Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach
marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko
posolić i posmarować majonezem.
Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować sosem majonezowym. Na
nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z
cebulką śledzie.
Gdy wszystkie warstwy są już nałożone chwytamy oburącz dłuższe krawędzie i
zawinąć do środka najpierw prawą i następnie nakładając lewą stronę tworząc
roladę. Mam nadzieję, że piszę dość zrozumiale. Niestety nie miałam pomocników,
którzy w trakcie jej zawijania zrobili by zdjęcie.
Po złożeniu rolady zawinąć ją w folię i dobrze schłodzić najlepiej przez
całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować i kroić w plastry.
nie lubię śledzi, ale przepis sobie zachowam! pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńładnie wygląda i na pewno zrobię,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, jest smaczna i bardzo dekoracyjna :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńMyślę, że zamiast śledzi można z powodzeniem użyć np. wędzonego łososia :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń