niedziela, 27 listopada 2016

Rolada buraczkowa ze śledziem


Bardzo smaczna rolada dla amatorów zwłaszcza buraczków oraz śledzi. Idealna na świąteczny stół ale również jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi.

Podana ilość składników zależy tylko od naszych upodobań smakowych. Możemy użyć większej lub mniejszej ilości poszczególnych podanych składników. Ta porcja jest na średniej wielkości roladkę, na około12 plastrów/porcji.


Składniki;

4 duże lub 5 średniej wielkości buraki
4 marchewki
2-3 nie za duże ziemniaki
2 jajka
1 mała cebulka
2-3 nie duże płaty śledziowe w oleju wiejskim
Majonez około 100g
sól
W niektórych przepisach widziałam, że dodana była również żelatyna ale uważam, że nie jest ona konieczna jeśli tylko dobrze odsączymy buraczki.

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Warzywa oprócz cebuli ugotować w łupinkach, po ugotowaniu obrać.
Warzywa każde z osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku.
Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać.
Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin.

 Składanie rolady:

Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm) . Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić.
Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i  posmarować majonezem.
Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować sosem majonezowym. Na nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z cebulką śledzie.
Gdy wszystkie warstwy są już nałożone chwytamy oburącz dłuższe krawędzie i zawinąć do środka najpierw prawą i następnie nakładając lewą stronę tworząc roladę. Mam nadzieję, że piszę dość zrozumiale. Niestety nie miałam pomocników, którzy w trakcie jej zawijania zrobili by zdjęcie.
Po złożeniu rolady zawinąć ją w folię i dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować i kroić w plastry.











4 komentarze:

  1. nie lubię śledzi, ale przepis sobie zachowam! pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wygląda i na pewno zrobię,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest smaczna i bardzo dekoracyjna :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Myślę, że zamiast śledzi można z powodzeniem użyć np. wędzonego łososia :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń