czwartek, 3 listopada 2016

Kruche paszteciki


Kruche paszteciki idealne na każdą okazję. 



Składniki:

300g mąki pszennej
200g masła
1 jajko
Pół łyżeczki soli
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Dodatkowo mąka do podsypywania oraz jajko do smarowania pasztecików.

Nadzienie:
U mnie to, pozostała z obiadu duszona karkówka około 400g
1 spora cebula
Odrobina czosnku granulowanego do smaku
Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę.

Przygotowanie:

Mięso drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać pokrojone mięso, doprawić i wystudzić. Farsz powinien być dość zwarty ale nie za suchy.

Z podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Podsypać ciasto i rozwałkować na prostokąt. Na wzdłuż dłuższego końca układać farsz w formie wałeczka, zawinąć raz ciasto aby farsz znalazł się w środku, odciąć wałeczek od pozostałego ciasta. Tak postępować do wyczerpania farszu i ciasta. Wałeczki pokroić na dowolną długość, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180stopniach przez około 30 minut na złoty kolor.






Inspiracja: Pelusiowa Kuchnia

4 komentarze:

  1. Kocham takie paszteciki! Idealne na przyjęcie lub przekąskę:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygladaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu, paszteciki są pyszne :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń