Kruche paszteciki idealne na każdą okazję.
Składniki:
300g mąki
pszennej
200g masła
1 jajko
Pół łyżeczki
soli
2 łyżki
kwaśnej, gęstej śmietany
Dodatkowo mąka
do podsypywania oraz jajko do smarowania pasztecików.
Nadzienie:
U mnie to,
pozostała z obiadu duszona karkówka około 400g
1 spora
cebula
Odrobina czosnku
granulowanego do smaku
Majeranek,
sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub
starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej,
zasmażaną kiszoną kapustę.
Przygotowanie:
Mięso drobno
pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać pokrojone mięso,
doprawić i wystudzić. Farsz powinien być dość zwarty ale nie za suchy.
Z podanych
składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do
rąk. Podsypać ciasto i rozwałkować na prostokąt. Na wzdłuż dłuższego końca
układać farsz w formie wałeczka, zawinąć raz ciasto aby farsz znalazł się w
środku, odciąć wałeczek od pozostałego ciasta. Tak postępować do wyczerpania
farszu i ciasta. Wałeczki pokroić na dowolną długość, posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec w 180stopniach przez około 30 minut na złoty kolor.
Inspiracja:
Pelusiowa Kuchnia
Kocham takie paszteciki! Idealne na przyjęcie lub przekąskę:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Mmmm wyglądają pysznie)))
OdpowiedzUsuńpysznie wygladaja
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu, paszteciki są pyszne :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń