Pyszne kruche ciasteczka
Składniki:
350g mąki pszennej
220g masła
3 łyżki oleju
4 żółtka
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
Opcjonalnie: kilka kropel aromatu
pomarańczowego
Przygotowanie:
Masło
w temperaturze pokojowej zagnieść z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.
Ciasto
można przez chwilę schłodzić w lodówce ale nie za długo aby nie stwardniało.
Nakładać
porcjami do szprycy, wyciskać bezpośrednio na blaszkę do pieczenia. Próbowałam
wcześniej wyciskać na papier ale był woskowany i ciastka nie chciały „się go
chwytać”
Piec
w 180 stopniach do zezłocenia ok 13-15 minut. Wszystko zależy od piekarnika.
Można
udekorować ciastka marmoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz