Składniki:
300g dyni
300g fileta z piersi kurczaka
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 mała cukinia
1 duża czerwona papryka
2 pomidory+ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka zielonej fasolki szparagowej
1 szklanka mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki cukru
1 cebula
1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pieprz cayenne do smaku
1 łyżeczka przyprawa kurkuma
1 łyżeczka przyprawa curry
2,5 szklanki bulionu
1 pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso kurczaka wraz z pokrojoną w drobną
kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru
minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz
cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do
potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać
bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw
około 20 minut, do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w
kostkę pomidora. Na sam koniec obficie posypać poszatkowaną natką pietruszki.
Potrawę podaję z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz