Składniki:
4 sztuki białka kurze
200gram cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Dodatkowo: pisaki cukrowe,
czekolada
Przygotowanie:
Do suchej miski wlać białka, wsypać szczyptę soli .
Ubijając białka na najwyższych obrotach miksera stopniowo
dosypywać cukier.
Na koniec gdy piana jest już sztywna i lśniąca dodać sok z cytryny
oraz mąkę ziemniaczaną.
Gdy piana jest już gotowa przełożyć ją do szprycy lub worka
cukierniczego i wyciskać stożki na kształt duszków.
Bezy suszyć w 100 stopniach przez 40minut, po tym czasie wyłączyć
piekarnik i pozostawić bezy jeszcze na 40
minut. Gotowe beziki dowolnie dekorować pisakami cukrowymi lub rozpuszczoną
czekoladą.
Za Halloween nie przepadam i nie obchodzę, ale te duszki są urocze!
OdpowiedzUsuń