Składniki:
Spód ciasta + kruszonka
250g masła
0,5
szklanki cukru
3szklanki maki pszennej
6 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze
składników wyrobić kruche ciasto, 2/3 wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę do
pieczenia z reszty ciasta zrobić okruchy na górę ciasta. 35x24 cm- wymiary blachy
Masa
1
puszka masy makowej
0,5
kostki masła+ łyżeczka cukru
Garść
rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów
5-6
jabłek/ 700g tartych na tarce, na dużych oczkach, odsączonych z nadmiaru soku
7
płaskich łyżek kaszki manny
6 białek
Opcjonalnie
olejek migdałowy lub rumowy
Przygotowanie/masa:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać kaszkę
mannę, masę makową, kilka kropel olejku oraz potarte jabłka a także posiekane
orzechy i rodzynki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Masę wyłożyć na
wcześniej przygotowanym kruchym spodzie ( bez wcześniejszego podpiekania) na
masie ułożyć kruszonkę. Piec przez 50 minut w 180stopniach.
Kocham makowce, a Twój wygląda baaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńmmm, mnie sie tez podoba :)
OdpowiedzUsuńile do masy jest potrzebne cukru ?
OdpowiedzUsuńMasa jest już słodka sama w sobie, więc ja nie dodaję dodatkowo cukru. Ale oczywiście można do smaku, pozdrawiam
UsuńCzym mozna stapic kaszke manna?
OdpowiedzUsuńMyślę, że bułką tartą, pozdrawiam
Usuń