Składniki:
1 kg cebuli
4-5 ząbki czosnku
1 litr bulionu
100g żółtego sera tartego
Masło do duszenia cebuli najlepiej klarowane
Opcjonalnie: lane kluseczki lub grzanki
Przygotowanie:
Cebule pokroić w cieniutkie pół pióra odcinając twarde końcówki,
bo są nie smaczne.
Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać zmiażdżone ząbki czosnku
i zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotować na niewielkim ogniu do
miękkości cebuli. Zupę doprawić pieprzem oraz solą. Na koniec lekko zblendowałam
zupę ale do tego stopnia aby zostało nieco cebulki w całości.
Gorącą zupę podałam z lanymi kluseczkami i żółtym serem a część
rodzinki zajadała z serem i grzankami.
Można powiedzieć zupa pełna siarki :)
OdpowiedzUsuńNo, nie tylko pod łuskami cebuli znajduje się fosfor, magnez, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające odporność organizmu na infekcje. O tej porze roku wspomaga organizm. Oczywiście pod warunkiem, że nie mamy przeciwwskazań do jej jedzenia :)
Usuń