Delikatne naleśniki pachnące cynamonem w śmietanowo-jajecznej pierzynce :)
Składniki ciasta:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 szklanki
mleka
2 duże jajka
szczypta
soli
2 łyżeczki
cukru
Wszystkie
składniki wymieszać mikserem. Smażyć cienkie naleśniki na lekko posmarowanej
olejem patelni.
Z podanej
ilości wychodzi około 10-12 sztuk cienkich naleśników.
Składniki nadzienia serowego:
600g
sera twarogowego półtłustego, zmielonego
2 żółtka
2 łyżki
cukru waniliowego
Cukier biały
wg upodobań smakowych
3 łyżki
jogurtu naturalnego lub śmietany
Zmielony ser
utrzeć z cukrami i żółtkami, dodając na koniec jogurt.
Powstałą
masą serową smarować naleśniki, rolować i układać w posmarowanym wcześniej
masłem naczyniu do zapiekania.
Dodatkowo:
3-4 jajka
250ml śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki cukru waniliowego+1łyżka zwykłego
cukru
szczypta soli
Opcjonalnie szczypta cynamonu
Jajka chwilę zmiksować ze śmietaną oraz
cukrami i solą. Opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu dla aromatu. Tak
przygotowaną miksturą zalać naleśniki.
Zapiekać około 20 minut w 200stopniach do
zezłocenia się górnej warstwy.
Bezpośrednio przed podaniem posypać cukrem
pudrem
Koniecznie muszę takie naleśniczki zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWspaniale wyglądają:) muszę koniecznie zrobić je dla moich łasuchów
OdpowiedzUsuńOj, koniecznie :) Pozdrawiam
UsuńTakich zapiekanych naleśników jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPani Gosiu, widzimy, że posiada Pani na blogu banerek naszego Katalogu Smaków. Zapraszamy również do rejestracji na www.katalogsmakow.pl (u góry, po lewej, zakładka "moje konto"), byśmy mogli promować Pani przepisy. Serdecznie pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ... z chęcią wypróbuje. Jeszcze takich naleśników nie jadłam.
OdpowiedzUsuńpolecam nam bardzo smakują :) Pozdrawiam
Usuń