Proste
ciasto z jabłkami, puszyste i wilgotne. Pyszne :)
Składniki:
5
sztuk średniej wielkości jabłek ( najlepiej lekko kwaskowe)
1 kostka miękkiego masła (250 g)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka miękkiego masła (250 g)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
2 łyżeczki cynamonu lub kilka kropel olejku cytrynowego
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne po czym pokroić w plastry.
Masło
zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodając kolejno jajka oraz mąkę i
proszek do pieczenia.
Przygotowane
ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i oprószoną mąką. U mnie forma
podłużna ale można wykorzystać tortownicę 26cm lub kwadratową . Pokrojone
jabłka wyłożyć na cieście lekko je dociskając. Opcjonalnie można posypać
cynamonem. Piec około 40 minut w 180
stopniach.
Właśnie myślałam o szybkim cieście na kolejny weekend i pierwsze co przyszło i do głowy to właśnie coś prostego z dodatkiem jabłek ;)
OdpowiedzUsuńKingo, polecam. Ciasto bardzo smaczne i fajnie wilgotne. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńa moga być truskawki ?
UsuńZe świeżymi tak, ale jeśli mrożone, to mam obawy.
Usuńskusiłabym się na kawałek albo dwa ;) apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto naprawdę pyszne. Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia :)
Usuń