Pyszna
chrupiąca skórka miękkie, sprężyste wnętrze i zapach rozchodzący się po domu,
bezcenne :)
Składniki:
550g mąki
pszennej
4 łyżki mąki
żytniej
100 ml naturalnego
żurku bez konserwantów ( u mnie taki w butelce) wymieszany ze 100ml letniej
wody
dodatkowo 150 ml
letniej wody
2 łyżki
oleju rzepakowego
2 łyżki
ziaren słonecznika
2 łyżki
ziaren siemienia lnianego
1,5 łyżeczki
cukru
1 łyżeczka
soli
1opakowanie
drożdży instant ( 7g)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić razem z cukrem w letniej
wodzie z dodatkiem 5-6 łyżek mąki pszennej. Odstawić do ruszenia drożdży na
około 20 minut.
Do miski wsypać pozostałą mąkę pszenną
oraz żytnią, sól, olej oraz żurek do tego wyrośnięty zaczyn z drożdżami oraz
nasiona.
Wyrobić ciasto i pozostawić do
wyrośnięcia na około godzinę. Wszystko zależy od temperatury w kuchni. Czym
cieplej tym drożdże lepiej wyrastają.
Po tym czasie odgazować ciasto
uderzając w nie pięścią, ponownie wyrobić i wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz
wysypanej mąką lub otrębami foremki.
U mnie keksówka wymiary: 35x12,5cm i
znów odstawić na 1 godzinkę w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Piec chleb w nagrzanym piekarniku w
180 stopniach przez 40 minut.
Chlebek wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMam zamiar upiec...
Kochana polecam :) Chlebek bardzo smaczny, długo utrzymuje świeżość. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPyszny taki chlebek musi być.
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakuje :)
Usuń