środa, 19 października 2016

Chleb na żurku z nasionami




Pyszna chrupiąca skórka miękkie, sprężyste wnętrze i zapach rozchodzący się po domu, bezcenne :)
 
Składniki:

550g mąki pszennej
4 łyżki mąki żytniej
100 ml naturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki w butelce) wymieszany ze 100ml letniej wody
dodatkowo 150 ml letniej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1opakowanie drożdży instant ( 7g)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić razem z cukrem w letniej wodzie z dodatkiem 5-6 łyżek mąki pszennej. Odstawić do ruszenia drożdży na około 20 minut.
Do miski wsypać pozostałą mąkę pszenną oraz żytnią, sól, olej oraz żurek do tego wyrośnięty zaczyn z drożdżami oraz nasiona.
Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wszystko zależy od temperatury w kuchni. Czym cieplej tym drożdże lepiej wyrastają.
Po tym czasie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią, ponownie wyrobić i wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki.
U mnie keksówka wymiary: 35x12,5cm i znów odstawić na 1 godzinkę w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Piec chleb w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.




4 komentarze:

  1. Chlebek wygląda przepysznie!
    Mam zamiar upiec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana polecam :) Chlebek bardzo smaczny, długo utrzymuje świeżość. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń