Bardzo prosty przepis na praliny, które do złudzenia przypominają
popularne batoniki Bounty. Są pyszne i
bardzo uzależniające. Nie można poprzestać tylko na jednym…
Składniki:
3 szklanki
wiórków kokosowych
Około 1 i 1/3
szklanki mleka skondensowanego - słodzonego
Opcjonalnie 1
łyżka likieru amaretto, który delikatnie uperfumuje praliny
2 tabliczki gorzkiej
czekolady 60% na polewę
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe wsypać do miski wlać mleko skondensowane oraz likier,
dobrze razem ugnieść. Można formować małe
batoniki lub jak u mnie kulki, które następnie wstawić na 1 godzinkę do lodówki
lub 30 minut do zamrażarki aby się schłodziły, po czym każdą obtoczyć rozpuszczoną
wcześniej czekoladą. Ja nakłuwałam kulki na patyk do szaszłyka i za pomocą pędzelka
silikonowego smarowałam czekoladą. Następnie układać na kratce do stężenia
czekolady.
Wyglądają przepysznie i też tak pewnie smakują !
OdpowiedzUsuńTak nieskromnie muszę powiedzieć, że są pyszne. Może dlatego tak mi smakują, bo uwielbiam wszystko co kokosowe :)
Usuń