wtorek, 4 października 2016

Domowe praliny Bounty




Bardzo prosty przepis na praliny, które do złudzenia przypominają popularne batoniki Bounty. Są pyszne i bardzo uzależniające. Nie można poprzestać tylko na jednym…



Składniki:

3 szklanki wiórków kokosowych
Około 1 i 1/3 szklanki mleka skondensowanego - słodzonego
Opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto, który delikatnie uperfumuje praliny
2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% na polewę

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe wsypać do miski wlać mleko skondensowane oraz likier, dobrze razem ugnieść.  Można formować małe batoniki lub jak u mnie kulki, które następnie wstawić na 1 godzinkę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki aby się schłodziły, po czym każdą obtoczyć rozpuszczoną wcześniej czekoladą. Ja nakłuwałam kulki na patyk do szaszłyka i za pomocą pędzelka silikonowego smarowałam czekoladą. Następnie układać na kratce do stężenia czekolady.





2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie i też tak pewnie smakują !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nieskromnie muszę powiedzieć, że są pyszne. Może dlatego tak mi smakują, bo uwielbiam wszystko co kokosowe :)

      Usuń