Pierwszy
raz robiłam te ciasteczka do szkoły dla młodszego syna. Później co roku dla
dzieciaków odwiedzających nasz dom, zbierających słodycze w Halloween.
Ciastka
robią naprawdę spore wrażenie swoim wyglądem.
Są pyszne, kruche, w smaku
maślano-migdałowe.
Składniki:
225 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1łyżka cukru waniliowego
Kilka kropel olejku migdałowego
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół łyżeczki soli
Około 60g całych migdałów (obranych ze skórki, przedzielonych na pół)
Przygotowanie:
Ze wszystkich podanych składników (oprócz migdałów) wyrobić
ciasto. Kulkę wyrobionego ciasta owinąć we
folię i schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Po tym czasie uformować około 10cm wałeczki na kształt paluszków. Palce urosną
w piekarniku więc należy formować nieco cieńsze niż nasze własne. Na każdym palcu
zrobić nożem lekkie nacięcia w zgięciach, wcisnąć połówkę migdała, który ma
imitować paznokieć. Piec 9-10 minut w 190stopniach.
Efekt
krwi, to zabarwiony barwnikiem spożywczym lukier.
Jakby to skomentować....
OdpowiedzUsuńSą po prostu obrzydliwe!
ale chyba takie miały właśnie być ;)
Brawo!!!
Dziękuję Ewo, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBrrrr... SUPER, Heh...
OdpowiedzUsuńPyszotka😁 Paluszki zrobiłam pierwszy raz.. Dzieciaczki jak i dorośli zachwyceni.. Na pewno będę je robić co roku😁 i nie tylko paluchy bo przepis extra na różne kształty ciasteczek z lukrem!!
OdpowiedzUsuńPaluchy extra.. Robiłam je pierwszy raz.. Dzieci jak i dorośli zachwyceni.. Na pewno będę je robić co roku, i nie tylko bo przepis fajny na inne kształty ciasteczek z lukrem!!🍩🍘
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, że smakowały i był efekt wizualny ;) Może masz zdjęcia, to chętnie umieszczę je w albumie :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńH... Brawo
OdpowiedzUsuń