sobota, 15 października 2016

Paluchy czarownicy




 Pierwszy raz robiłam te ciasteczka do szkoły dla młodszego syna. Później co roku dla dzieciaków odwiedzających nasz dom, zbierających słodycze w Halloween. 
Ciastka robią naprawdę spore wrażenie swoim wyglądem. 
Są pyszne, kruche, w smaku maślano-migdałowe.

Składniki:

225 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1łyżka cukru waniliowego
Kilka kropel olejku migdałowego
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół łyżeczki soli
Około 60g całych migdałów (obranych ze skórki, przedzielonych na pół)

 Przygotowanie:

Ze wszystkich podanych składników (oprócz migdałów) wyrobić ciasto. Kulkę  wyrobionego ciasta owinąć we folię i schłodzić w lodówce  ok. 30 min. Po tym czasie uformować około 10cm wałeczki na kształt paluszków. Palce urosną w piekarniku więc należy formować nieco cieńsze niż nasze własne. Na każdym palcu zrobić nożem lekkie nacięcia w zgięciach, wcisnąć połówkę migdała, który ma imitować paznokieć. Piec 9-10 minut w 190stopniach.
Efekt krwi, to zabarwiony barwnikiem spożywczym lukier.






6 komentarzy:

  1. Jakby to skomentować....
    Są po prostu obrzydliwe!
    ale chyba takie miały właśnie być ;)
    Brawo!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszotka😁 Paluszki zrobiłam pierwszy raz.. Dzieciaczki jak i dorośli zachwyceni.. Na pewno będę je robić co roku😁 i nie tylko paluchy bo przepis extra na różne kształty ciasteczek z lukrem!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Paluchy extra.. Robiłam je pierwszy raz.. Dzieci jak i dorośli zachwyceni.. Na pewno będę je robić co roku, i nie tylko bo przepis fajny na inne kształty ciasteczek z lukrem!!🍩🍘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło, że smakowały i był efekt wizualny ;) Może masz zdjęcia, to chętnie umieszczę je w albumie :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń