wtorek, 18 października 2016

Naleśniki w pierzynce




Delikatne naleśniki pachnące cynamonem w śmietanowo-jajecznej pierzynce :)

Składniki ciasta:

2,5 szklanki mąki pszennej
3 szklanki mleka
2 duże jajka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Smażyć cienkie naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni.
Z podanej ilości wychodzi około 10-12 sztuk cienkich naleśników.

Składniki nadzienia serowego:

600g sera twarogowego półtłustego, zmielonego
2 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
Cukier biały wg upodobań smakowych
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

Zmielony ser utrzeć z cukrami i żółtkami, dodając na koniec jogurt.
Powstałą masą serową smarować naleśniki, rolować i układać w posmarowanym wcześniej masłem naczyniu do zapiekania.

Dodatkowo:

3-4 jajka
250ml śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki cukru waniliowego+1łyżka zwykłego cukru
szczypta soli
Opcjonalnie szczypta cynamonu

Jajka chwilę zmiksować ze śmietaną oraz cukrami i solą. Opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu dla aromatu. Tak przygotowaną miksturą zalać naleśniki.

Zapiekać około 20 minut w 200stopniach do zezłocenia się górnej warstwy.

Bezpośrednio przed podaniem posypać cukrem pudrem




9 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę takie naleśniczki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domeknachabrowej.blogspot. com19 października 2016 13:40

    Wspaniale wyglądają:) muszę koniecznie zrobić je dla moich łasuchów

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich zapiekanych naleśników jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Gosiu, widzimy, że posiada Pani na blogu banerek naszego Katalogu Smaków. Zapraszamy również do rejestracji na www.katalogsmakow.pl (u góry, po lewej, zakładka "moje konto"), byśmy mogli promować Pani przepisy. Serdecznie pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe ... z chęcią wypróbuje. Jeszcze takich naleśników nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń