sobota, 8 października 2016

Zupa cebulowa





Składniki:

1 kg cebuli
4-5 ząbki czosnku
1 litr bulionu
100g żółtego sera tartego
Masło do duszenia cebuli najlepiej klarowane
Opcjonalnie: lane kluseczki lub grzanki

Przygotowanie:

Cebule pokroić w cieniutkie pół pióra odcinając twarde końcówki, bo są nie smaczne.
Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać zmiażdżone ząbki czosnku i zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotować na niewielkim ogniu do miękkości cebuli. Zupę doprawić pieprzem oraz solą. Na koniec lekko zblendowałam zupę ale do tego stopnia aby zostało nieco cebulki w całości.
Gorącą zupę podałam z lanymi kluseczkami i żółtym serem a część rodzinki zajadała z serem i grzankami.



2 komentarze:

  1. Można powiedzieć zupa pełna siarki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, nie tylko pod łuskami cebuli znajduje się fosfor, magnez, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające odporność organizmu na infekcje. O tej porze roku wspomaga organizm. Oczywiście pod warunkiem, że nie mamy przeciwwskazań do jej jedzenia :)

      Usuń