niedziela, 9 października 2016

Makowiec z jabłkami




Składniki:

Spód ciasta + kruszonka
250g masła
0,5 szklanki cukru
3szklanki maki pszennej
6 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ze składników wyrobić kruche ciasto, 2/3 wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia z reszty ciasta zrobić okruchy na górę ciasta. 35x24 cm- wymiary blachy

Masa
1 puszka masy makowej
0,5 kostki masła+ łyżeczka cukru
Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów
5-6 jabłek/ 700g tartych na tarce, na dużych oczkach, odsączonych z nadmiaru soku
7 płaskich łyżek kaszki manny
6 białek
Opcjonalnie olejek migdałowy lub rumowy

Przygotowanie/masa:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać kaszkę mannę, masę makową, kilka kropel olejku oraz potarte jabłka a także posiekane orzechy i rodzynki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie ( bez wcześniejszego podpiekania) na masie ułożyć kruszonkę. Piec przez 50 minut w 180stopniach.




7 komentarzy:

  1. Kocham makowce, a Twój wygląda baaaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, mnie sie tez podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile do masy jest potrzebne cukru ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa jest już słodka sama w sobie, więc ja nie dodaję dodatkowo cukru. Ale oczywiście można do smaku, pozdrawiam

      Usuń
  4. Czym mozna stapic kaszke manna?

    OdpowiedzUsuń