Składniki:
4 filety śledziowe a’la matjas
2 buraczki
3 marchewki
2 czerwone cebule
3 ziemniaki
3 jajka
Opcjonalnie: 2 ogórki kiszone
natka pietruszki
sól, pieprz
1;1 majonez z jogurtem naturalnym
Przygotowanie:
Śledzie dobrze wypłukać pod zimną wodą następnie pokroić w
paseczki. Ugotowane wcześniej i wystudzone warzywa, każde osobno zetrzeć na tarce
o dużych oczkach jarzynowych. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od
żółtek i również osobno starkować. Majonez wymieszać w równych porcjach z
jogurtem w równych porcjach po ok 5 łyżek.
W salaterce układać warstwami:
- śledzie pokrojone w paseczki
- ziemniaki, lekko oprószyć pieprzem i solą
- drobno posiekana cebulka
- sos jogurtowy
- marchewka, lekko posolić polać delikatnie sosem
- drobno pokrojony ogórek
- biała jajek, sól, pieprz odrobina sosu
- buraczki, przyprawy i reszta sosu
Na wierzchu ułożyć starte żółtka i posiekaną natkę pietruszki.
Całość schłodzić przed podaniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz