Ciasto proste w przygotowaniu, którym zajadałam się będąc dzieckiem kiedy mama piekła je na niedzielny podwieczorek. Nadal je uwielbiam i teraz ja piekę je dla swojej rodziny.
Składniki:
5 jajek
1 i 1/2 szklanki
cukru
2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej
3 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka
oranżady
1 szklanka
oliwy
Przygotowanie:
Jajka z
cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać oliwę oraz oranżadę następnie mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części do jednej
dodać 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki ciemnego kakao. Ciasto wylewać na przemian
. U mnie tortownica w rozmiarze 26. Piec w temperaturze 170stopni 45-50 minut.
Po wystudzeniu dowolnie dekorować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz