środa, 12 lipca 2017

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami





Kolejną propozycją kulinarną są pyszne, aromatyczne gołąbki tym razem z grzybami i kaszą gryczaną prażoną z Młyny Stoisław. To świetna alternatywa dla tych co nie jedzą mięsa albo też chcą zasmakować w innych nieco mniej tradycyjnych smakach. Polecam Wam Młyny Stoisław, ponieważ bardzo cenię sobie dobre i sprawdzone produkty a ta firma nam to gwarantuje.

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy gryczanej prażonej Młyny Stoisław
10-12 liści białej kapusty
2 łyżki masła
2 średnie cebule
spora garść grzybów suszonych u mnie akurat pół na pół z mrożonymi
1jajko
sól, pieprz czarny do smaku
pół łyżeczki majeranku
bulion warzywny około 1,5litra
śmietanka 30%
Opcjonalnie koperek

Przygotowanie:

Kaszę ugotować na sypko, uważać aby się nie przegotowała. Może być nawet lekko al dente.
Liście kapusty przygotować jak do tradycyjnych gołąbków: sparzyć we wrzątku ewentualnie usunąć zgrubiałe nerwy liści.
Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie około 20 minut ( wody po moczeniu grzybów nie wylewać). Cebulkę drobno posiekać podsmażyć na maśle, dodać pokrojone grzyby. Do podsmażonych grzybów z cebulką dodać wcześniej ugotowaną kaszę, przyprawić. Farsz powinien mieć zdecydowany, aromatyczny smak. Do wystudzonego farszu wmieszać rozkłócone jajko i razem wymieszać.
Porcje farszu układać na liściach kapusty zawijać jak tradycyjne gołąbki.
Na dnie garnka ułożyć dodatkowy liść kapusty, który zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się gołąbków. Na nim ułożyć zawinięte gołąbki i zalać je przygotowanym wcześniej gorącym bulionem oraz wywarem po moczeniu grzybów jeśli oczywiście chcemy uzyskać sos grzybowy. Gotować całość do miękkości. Można również podawać gołąbki z sosem śmietanowym czy koperkowym.
Po ugotowaniu sos zagęścić śmietanką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz