Kolejną propozycją kulinarną są pyszne, aromatyczne gołąbki tym razem z
grzybami i kaszą gryczaną prażoną z Młyny Stoisław. To świetna alternatywa dla
tych co nie jedzą mięsa albo też chcą zasmakować w innych nieco mniej
tradycyjnych smakach. Polecam Wam Młyny Stoisław, ponieważ bardzo cenię sobie dobre
i sprawdzone produkty a ta firma nam to gwarantuje.
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy gryczanej prażonej Młyny Stoisław
10-12 liści białej kapusty
2 łyżki masła
2 średnie cebule
spora garść grzybów suszonych u mnie akurat pół na pół z mrożonymi
1jajko
sól, pieprz czarny do smaku
pół łyżeczki majeranku oraz tymianku
bulion warzywny około 1litra
śmietanka 30%
Opcjonalnie koperek
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko, uważać aby się nie
przegotowała. Może być nawet lekko al dente.
Liście kapusty przygotować jak do tradycyjnych
gołąbków: sparzyć we wrzątku ewentualnie usunąć zgrubiałe nerwy liści.
Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie około 20
minut ( wody po moczeniu grzybów nie wylewać). Cebulkę drobno posiekać
podsmażyć na maśle, dodać pokrojone grzyby. Do podsmażonych grzybów z cebulką
dodać wcześniej ugotowaną kaszę, przyprawić. Farsz powinien mieć zdecydowany,
aromatyczny smak. Do wystudzonego farszu wmieszać rozkłócone jajko i razem
wymieszać.
Porcje farszu układać na liściach kapusty zawijać jak
tradycyjne gołąbki.
Na dnie garnka ułożyć dodatkowy liść kapusty, który
zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się gołąbków. Na nim ułożyć zawinięte gołąbki
i zalać je przygotowanym wcześniej gorącym bulionem oraz wywarem po moczeniu
grzybów jeśli oczywiście chcemy uzyskać sos grzybowy. Gotować całość do miękkości. Można również podawać
gołąbki z sosem śmietanowym czy koperkowym.
Po ugotowaniu sos zagęścić śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz