wtorek, 25 lipca 2017

Sernik na zimno z jagodową galaretką





Sernik na zimno chyba lubi każdy zwłaszcza gdy jest ciepło. Świetnie pasują do niego różnego rodzaju owoce i galaretki. Można przygotować go bez spodu lub na zwykłym biszkopcie.  Tym razem wykorzystałam jako spod herbatniki regionalne Petit Beurre Blacky od  Cukry Nyskie. Nie dość, że sernik ładnie się prezentował, to również bardzo dobrze smakował.
 

Składniki:

500g twarogu sernikowego mielonego
1 kostka margaryny do pieczenia Palma
2 szklanki mleka
5 żółtek
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie 200g herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky od  Cukry Nyskie
70g masła

Dodatkowo u mnie:
1 galaretka o smaku owoców leśnych
200g jagód

Przygotowanie:

Przygotować tortownicę u mnie 26cm, wyłożyć folią spożywczą. Ciastka pokruszyć na drobno połączyć z rozpuszczonym masłem, wyłożyć na dno tortownicy i lekko docisnąć. Odstawić do lodówki.
Z dwóch szklanek mleka odlać pół szklanki w tym zamoczyć żelatynę.
1i1/2 szklanki mleka zagotować, dodać do niego namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
Margarynę, cukier, żółtka oraz cukier waniliowy utrzeć  dodać serek i na koniec przestudzone mleko z żelatyną. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy.
Galaretkę przygotować nie na 500ml a na 350ml gorącej wody. Do przestudzonej galaretki dodać zmiksowane jagody. Razem wymieszać i wylać na tężejący sernik.
Całość schłodzić najlepiej przez noc.




3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam owocowe ciasta, a ten aż się prosi o skosztowanie :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za ciastami z galaretką, lecz po tych ociekających słodyczą zdjęciach muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń