Sernik na zimno chyba lubi każdy zwłaszcza gdy jest ciepło. Świetnie pasują
do niego różnego rodzaju owoce i galaretki. Można przygotować go bez spodu lub na
zwykłym biszkopcie. Tym razem wykorzystałam
jako spod herbatniki regionalne Petit Beurre Blacky od Cukry Nyskie. Nie dość, że sernik ładnie się
prezentował, to również bardzo dobrze smakował.
Składniki:
500g twarogu sernikowego mielonego
1 kostka margaryny do pieczenia Palma
2 szklanki mleka
5 żółtek
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie 200g herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky od Cukry Nyskie
70g masła
Dodatkowo
u mnie:
1 galaretka o smaku owoców leśnych
200g jagód
Przygotowanie:
Przygotować tortownicę u mnie 26cm, wyłożyć folią spożywczą. Ciastka
pokruszyć na drobno połączyć z rozpuszczonym masłem, wyłożyć na dno tortownicy
i lekko docisnąć. Odstawić do lodówki.
Z dwóch szklanek mleka odlać pół szklanki w tym zamoczyć żelatynę.
1i1/2 szklanki mleka zagotować, dodać do niego namoczoną żelatynę,
dokładnie wymieszać.
Margarynę, cukier, żółtka oraz cukier waniliowy utrzeć dodać serek i na koniec przestudzone mleko z
żelatyną. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy.
Galaretkę przygotować nie na 500ml a na 350ml gorącej wody. Do
przestudzonej galaretki dodać zmiksowane jagody. Razem wymieszać i wylać na
tężejący sernik.
Całość schłodzić najlepiej przez noc.
Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam owocowe ciasta, a ten aż się prosi o skosztowanie :)
OdpowiedzUsuńhttps://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
Bardzo dziękuje, pozdrawiam serdecznie
UsuńNie przepadam za ciastami z galaretką, lecz po tych ociekających słodyczą zdjęciach muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń