Oto kolejny
przepis z serii bez glutenowej, tym razem są to kruche jaglane ciasteczka z wiórkami
kokosowymi
Taka rada, kasza musi być naprawdę mięciutka u mnie chyba była nie do końca dobrze ugotowana przez co były wyczuwalne twardawe drobinki. Ale i tak ciasteczka były bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerza :)
Składniki:
2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 i 1/3 szklanki wody do kaszy
3/4 szklanki ksylitolu ale również może być biały cukier jeśli jest tolerowany
2 łyżeczki cukru waniliowego u nas domowy. ( Na kilka dni wcześniej do
miseczki wsypać cukier w naszym wypadku ksylitol, połączyć z pokrojonymi drobno
laskami wanilii wymieszać i przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić. Cukier
nabierze cudownego aromatu i uperfumuje każde ciasto)
szczypta soli
Przygotowanie
Kaszę
jaglaną dokładnie wypłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, aż woda będzie czysta,
a następnie ugotować ją w podanej ilości wody z dodatkiem soli do miękkości.
Do
ugotowanej kaszy dodać ksylitol, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Wszystko
dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie
letnia, zwilżonymi dłońmi nabierać porcje ciasta i formować małe ciasteczka.
Piec na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190°C przez około 40-45 minut.
Dziś zrobiłam te wspaniałe ciasteczka:) chrupiące zdrowe i rozpływające się w ustach:) już ich nie ma!!!! jutro robię z podwójnej porcji!!! Polecam :)
OdpowiedzUsuńpycha :)
Dziękuję za wspaniały przepis:)
Cieszę się, że zasmakowały. Proszę podeślij mi zdjęcie ciasteczek, to umieszczę je w galerii zdjęć czytelników mojego bloga <3 Pozdrawiam serdecznie
Usuń