Bardzo prosta i smaczna zapiekanka, do której przygotowania użyłam kaszy
jęczmiennej perłowej Młyny Stoisław. Idealnie wpasowała się pomiędzy mięsem a
warzywami :) Moja rodzina zajadała z apetytem, może i Wam zasmakuje. Polecam
Składniki:
3x100g kaszy w woreczkach jęczmienna perłowa Młyny Stoisław
500g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe z łopatki
3 średnie cebule
Opakowanie mrożonki warzywnej u mnie mieszanka meksykańska
Przyprawy: majeranek, kumin, sól, pieprz czarny, chilii lub pieprz cayenne
Olej do smażenia
Dodatkowo:
2 jajka
60g ulubionego żółtego sera
Pół szklanki śmietanki 18%
Koperek, szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
W między czasie podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę na szklisto, dołożyć
mięso i dalej razem smażyć. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, chilii w
zależności jak ostre lubimy potrawy oraz kuminem ( inaczej kmin rzymski) ale z
tym postępować ostrożnie w za dużej ilości całkowicie zdominuje smak potrawy.
Tak więc dodać około 2 szczypty
Warzywa również lekko podsmażyć na oleju i również lekko doprawić. Chyba,
że lubimy zdecydowane smaki wtedy wg własnego gustu.
Tak przygotowane produkty układamy w wysmarowanej masłem formie czy
naczyniu żaroodpornym.
Pierwsza warstwa - jedno opakowanie kaszy rozłożyć równomiernie, na niż
wyłożyć podsmażone wcześniej mięso. Kolejna warstwa, to kolejny woreczek kaszy.
Lekko zwilżonymi dłońmi przycisnąć warstwy. Na to wyłożyć lekko podsmażone
warzywa a na nie ostatni woreczek kaszy i znów całość wygładzić i przycisnąć.
Na samą górę wyłożyć serowy sos przygotowany ze startego żółtego sera startego na
drobnych oczkach+ rozkłócone jajka+ śmietanka. Całość polać sosem i zapiekać w
200* przez około 20minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz