środa, 19 lipca 2017

Zapiekanka z kaszy perłowej z mięsem i warzywami

 

Bardzo prosta i smaczna zapiekanka, do której przygotowania użyłam kaszy jęczmiennej perłowej Młyny Stoisław. Idealnie wpasowała się pomiędzy mięsem a warzywami :) Moja rodzina zajadała z apetytem, może i Wam zasmakuje. Polecam



Składniki:

3x100g kaszy w woreczkach jęczmienna perłowa Młyny Stoisław
500g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe z łopatki
3 średnie cebule
Opakowanie mrożonki warzywnej u mnie mieszanka meksykańska
Przyprawy: majeranek, kumin, sól, pieprz czarny,  chilii lub pieprz cayenne
Olej do smażenia

Dodatkowo:
2 jajka
60g ulubionego żółtego sera
Pół szklanki śmietanki 18%
Koperek, szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
W między czasie podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę na szklisto, dołożyć mięso i dalej razem smażyć. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, chilii w zależności jak ostre lubimy potrawy oraz kuminem ( inaczej kmin rzymski) ale z tym postępować ostrożnie w za dużej ilości całkowicie zdominuje smak potrawy. Tak więc dodać około 2 szczypty
Warzywa również lekko podsmażyć na oleju i również lekko doprawić. Chyba, że lubimy zdecydowane smaki wtedy wg własnego gustu.
Tak przygotowane produkty układamy w wysmarowanej masłem formie czy naczyniu żaroodpornym.
Pierwsza warstwa - jedno opakowanie kaszy rozłożyć równomiernie, na niż wyłożyć podsmażone wcześniej mięso. Kolejna warstwa, to kolejny woreczek kaszy. Lekko zwilżonymi dłońmi przycisnąć warstwy. Na to wyłożyć lekko podsmażone warzywa a na nie ostatni woreczek kaszy i znów całość wygładzić i przycisnąć. Na samą górę wyłożyć serowy sos przygotowany ze startego żółtego sera startego na drobnych oczkach+ rozkłócone jajka+ śmietanka. Całość polać sosem i zapiekać w 200* przez około 20minut.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz