środa, 12 lipca 2017

Jagodzianki, bułeczki z czarną porzeczką



Pyszne, mięciutkie bułeczki z owocami, które same znikają z talerza. Jeśli nie wierzycie, to sami się przekonajcie ;)


Składniki:

2 jajka
550g mąki pszennej tortowej
100g masła prawdziwego
250ml mleka
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki do owoców
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 czubate łyżki gęstej kwaśniej śmietany 18%
25g świeżych drożdży
Szczypta soli

Opcjonalnie: jagody, borówki lub tak jak u mnie czarna porzeczka około 400-500g

Lukier:na 1 szklankę cukru pudru / 4,5-5 łyżek soku z cytryny lub gorącej wody. Musimy jednak kontrolować gęstość.

Przygotowanie:

Z drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleka+1 łyżka cukru+2 łyżki mąki przygotować zaczyn.
Odstawić na 20 minut aby drożdże ruszyły.
W pozostałym mleku rozpuścić, masło, cukry i śmietanę oraz na koniec gdy mleko całkowicie wystygnie wmieszać rozkłócone jajka.
Mąkę oraz sól wsypać do miski, dodać przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży oraz mleko wymieszane z cukrem, jajkami i śmietaną.
Dokładnie wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Raczej starajmy się nie dosypywać więcej mąki do ciasta niż jest to podane. Wtedy bułeczki wyjdą mięciutkie.
Po wyrobieniu ciasta lekko je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę lekko rozwałkować i powycinać krążki . Mi wyszło 12sztuk po około 85g każda. Wycinałam mała miseczką nieco większą niż szerokość szklanki. Na wycięte placuszki nakładać owoce wcześniej wymieszane z 2 łyżkami cukru. Uformować bułeczki mocno zlepiając i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Tak przygotowane bułeczki zostawić jeszcze około 20 minut do napuszenia następnie piec przez 20 minut w 190stopniach. Po lekkim wystudzeniu polukrować.





5 komentarzy:

  1. Małgosiu, w opisie wykonania zgubiłaś jeden składnik - masło:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ci dziękuje kochana za spostrzegawczość, już poprawione, dopisane :)Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. I pięknie :). Też Cię pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jagodzianki tylko szkoda ,e tak mało jagód w tym roku w lesie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie mała podmiana, tym razem z czarną porzeczką :)

      Usuń