Pyszne, mięciutkie bułeczki z owocami, które same znikają z talerza. Jeśli nie wierzycie, to sami się przekonajcie ;)
Składniki:
2 jajka
550g mąki
pszennej tortowej
100g masła
prawdziwego
250ml mleka
3/4 szklanki
cukru + 2 łyżki do owoców
1 łyżeczka
cukru waniliowego
2 czubate
łyżki gęstej kwaśniej śmietany 18%
25g świeżych
drożdży
Szczypta soli
Opcjonalnie: jagody, borówki lub tak jak u
mnie czarna porzeczka około 400-500g
Lukier:na 1
szklankę cukru pudru / 4,5-5 łyżek soku z cytryny lub gorącej wody. Musimy
jednak kontrolować gęstość.
Przygotowanie:
Z drożdży, ¼
szklanki ciepłego mleka+1 łyżka cukru+2 łyżki mąki przygotować zaczyn.
Odstawić na
20 minut aby drożdże ruszyły.
W pozostałym
mleku rozpuścić, masło, cukry i śmietanę oraz na koniec gdy mleko całkowicie wystygnie
wmieszać rozkłócone jajka.
Mąkę oraz
sól wsypać do miski, dodać przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży oraz mleko
wymieszane z cukrem, jajkami i śmietaną.
Dokładnie
wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Raczej starajmy się nie dosypywać więcej
mąki do ciasta niż jest to podane. Wtedy bułeczki wyjdą mięciutkie.
Po
wyrobieniu ciasta lekko je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut.
Po tym
czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę lekko rozwałkować i powycinać
krążki . Mi wyszło 12sztuk po około 85g każda. Wycinałam mała miseczką nieco większą
niż szerokość szklanki. Na wycięte placuszki nakładać owoce wcześniej
wymieszane z 2 łyżkami cukru. Uformować bułeczki mocno zlepiając i układać na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Tak przygotowane
bułeczki zostawić jeszcze około 20 minut do napuszenia następnie piec przez 20
minut w 190stopniach. Po lekkim wystudzeniu polukrować.
Małgosiu, w opisie wykonania zgubiłaś jeden składnik - masło:).
OdpowiedzUsuńBardzo ci dziękuje kochana za spostrzegawczość, już poprawione, dopisane :)Pozdrawiam serdecznie
UsuńI pięknie :). Też Cię pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagodzianki tylko szkoda ,e tak mało jagód w tym roku w lesie
OdpowiedzUsuńU mnie mała podmiana, tym razem z czarną porzeczką :)
Usuń