Składniki:
2 szt.
czekolady gorzkiej po 90g u mnie Goplana
20dag masła
10dag mąka
pszenna tortowa
5 dużych jaj
30dag cukru
Opcjonalnie
garść siekanych orzechów włoskich
Polewa:
1 gorzka
czekolada rozpuszczona w garneczku, na parze do tego śmietanka 30% w ilości
uzyskania odpowiedniej gęstości polewy ok.100ml
Wykonanie:
Na parze
rozpuścić masło wraz z połamaną czekoladą. Wymieszać do połączenia.
Całe jajka
ubić z cukrem do białości, dodać mąkę. Gdy się połączą dodać przestudzoną
czekoladę i już ręcznie wymieszać do połączenia składników.
Jeśli chcemy
można dodać posiekane orzechy.
Ciasto wylać
na wyłożona papierem do pieczenia blachę,
piec w 170stopniach
przez ok.18-20minut.
Wszystko
zależy od piekarnika, bo nie zawsze tak samo pieką.
Blaszka
wymiar 38x25
Przepyszne ciacho.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKiedy pierwszy raz je spróbowałam zakochałam się w czekoladowym smaku <3
UsuńCiasto wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty.
Wypróbuję koniecznie ☺
Oj, Ewo koniecznie :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńCiasto palce lizać :-) Pierwszy raz piekłam je na Wielkanoc,wszyscy się nim zachwycili.Dzisiaj piekę po raz drugi,zakochałam się w tym czekoladowym smaku :-D Polecam wszystkim miłośnikom czekolady ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zasmakowało. Również je uwielbiam <3 Pozdrawiam serdecznie i proszę o fotki wypieku wstawię do albumu
UsuńNie doczytałam p.odpowiedzi i nie wstawiłam zdjęcia ale właśnie piekę je trzeci raz,tym razem na prośbę wnusia z polewą z białej czekolady ;) Może mi się uda zrobić jakieś ładne zdjęcie,tyle,że ciacho będzie zmodyfikowane :P
OdpowiedzUsuńwobec tego czekam na zdjęcie, pozdrawiam :)
Usuń