czwartek, 2 czerwca 2016

Czekoladowe ciasto brownie


Składniki:

2 szt. czekolady gorzkiej po 90g u mnie Goplana
20dag masła
10dag mąka pszenna tortowa
5 dużych jaj
30dag cukru
Opcjonalnie garść siekanych orzechów włoskich



Polewa:
1 gorzka czekolada rozpuszczona w garneczku, na parze do tego śmietanka 30% w ilości uzyskania odpowiedniej gęstości polewy ok.100ml

Wykonanie:

Na parze rozpuścić masło wraz z połamaną czekoladą. Wymieszać do połączenia.
Całe jajka ubić z cukrem do białości, dodać mąkę. Gdy się połączą dodać przestudzoną czekoladę i już ręcznie wymieszać do połączenia składników.
Jeśli chcemy można dodać posiekane orzechy.
Ciasto wylać na wyłożona papierem do pieczenia blachę,
piec w 170stopniach przez ok.18-20minut.
Wszystko zależy od piekarnika, bo nie zawsze tak samo pieką.
Blaszka wymiar 38x25




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kiedy pierwszy raz je spróbowałam zakochałam się w czekoladowym smaku <3

      Usuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie!
    Przepis prosty.
    Wypróbuję koniecznie ☺

    OdpowiedzUsuń