Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej u mnie Mąka Basia
6 żółtek ( białka zostawić do masy)
1 kostka margaryny do pieczenia lub masło 250g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanka cukru
Składniki na masę:
6 białek
1 szklanka cukru
3 duże jogurty typu greckiego każdy po 400g
1 szklanka cukru
3 duże jogurty typu greckiego każdy po 400g
2 budynie śmietankowe – proszek
Kilka kropel aromatu
cytrynowego
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki
wymieszać, zagnieść i podzielić na dwie części jedna nieco większa od drugiej.
Obie części włożyć do woreczków i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym
czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach jarzynowych, ułożyć
na blaszce o wymiarach 25x38cm.
Wykonanie masy:
Białka ubić na sztywno ze
szczyptą soli, dodać cukier. Dodać jogurty delikatnie wymieszać. Na koniec dodać
budynie w proszku.
Masę przełożyć na warstwę
ciasta na blaszce. Na niej można ułożyć owoce maliny, brzoskwinie lub porzeczkę
u mnie truskawki. Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Do złudzenia
przypomina sernik lecz w smaku jest to lekka, delikatna pianka.
Na górze starkować drugą, mniejszą
kulkę ciasta piec ok.50 minut w 180 stopniach do zezłocenia się ciasta. Po
upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Kroić po całkowitym
wystudzeniu.
Świetne ciasto, bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńWłaśnie go zrobiłam ,siedzi w piekarniku a ja czekam na efekt końcowy.
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piekarniku.
OdpowiedzUsuńCzytam z apetytem , jutro będę piekła 😋
OdpowiedzUsuń