niedziela, 19 czerwca 2016

Niby sernik




Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej tortowej u mnie Mąka Basia
6 żółtek ( białka zostawić do masy)
1 kostka margaryny do pieczenia lub masło 250g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanka cukru

Składniki na masę:
 
6 białek
1 szklanka cukru
3 duże jogurty typu greckiego każdy po 400g
2 budynie śmietankowe – proszek
Kilka kropel aromatu cytrynowego


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i podzielić na dwie części jedna nieco większa od drugiej. Obie części włożyć do woreczków i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach jarzynowych, ułożyć na blaszce o wymiarach 25x38cm.

Wykonanie masy:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Dodać jogurty delikatnie wymieszać. Na koniec dodać budynie w proszku.
Masę przełożyć na warstwę ciasta na blaszce. Na niej można ułożyć owoce maliny, brzoskwinie lub porzeczkę u mnie truskawki. Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Do złudzenia przypomina sernik lecz w smaku jest to lekka, delikatna pianka.
Na górze starkować drugą, mniejszą kulkę ciasta piec ok.50 minut w 180 stopniach do zezłocenia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Kroić po całkowitym wystudzeniu.








3 komentarze:

  1. Świetne ciasto, bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie go zrobiłam ,siedzi w piekarniku a ja czekam na efekt końcowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie siedzi w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń