Składniki:
1 kg drobiowych żołądków, u mnie z kurczaka
2 szyje indycze
opcjonalnie udko kurczaka
opcjonalnie udko kurczaka
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
spora część pora
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy:
kilka kulek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
łyżeczka czerwonej papryki w proszku
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
majeranek ew. przyprawa do flaków
kostka rosołowa lub sól, vegetta czego używamy
kostka rosołowa lub sól, vegetta czego używamy
opcjonalnie:
2 łyżka masła
2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę
2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę
Przygotowanie:
Przygotować żołądki, umyć, surowe pokroić w paseczki. Wrzucić do zimnej
wody w raz z mięsem drobiowym. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować
na wolnym ogniu. W trakcie gotowania wyjąć miękkie mięso drobiowe, obrać z
kości i z powrotem dodać do flaków. Teraz już gotować do miękkości. Ja gotuję w
szybkowarze co znacznie skraca czas gotowania. Gdy mięso jest już miękkie dodać
koncentrat pomidorowy oraz doprawić jeśli to konieczne. Jeśli lubimy zaciągane
zupy można zrobić zasmażkę z masła i mąki. Podawać z pieczywem
Flaczki robię dość rzadko, bo są dla mnie zbyt ciężkie... Chętnie wypróbuję taką wersję ☺
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych flaczków :)
OdpowiedzUsuń