500-600g mięsa mielonego z mięsa od szynki lub łopatki. Ale równie dobrze można
użyć mięsa mielonego z drobiu.
1niewielka cebula
1-2 zmiażdżone ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
1 jajko
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej do masy mięsnej
liść laurowy
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1-2 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony czarny
sól lub vegeta
3-4 ogórki kiszone u mnie domowe tarte
siekany zielony koperek lub natka pietruszki
opcjonalnie śmietanka 30%
Wykonanie:
W garnku
zagotować ok 600-700ml wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie. Mięso
mielone doprawić, uformować klopsiki i wrzucić do gotującej się wody. W między
czasie zetrzeć ogórki na tarce o dużych oczkach Do gotujących się klopsików
wrzucić potarte ogórki, koperek lub natkę pietruszki i dalej gotować na niewielkim ogniu ok 20 minut.
Jeśli chodzi o przyprawienie sosu najlepiej zrobić to pod koniec gotowania
ponieważ ogórki podczas gotowania oddadzą jeszcze soli i mogłoby się okazać, że
sos będzie za słony. Aby zagęścić sos można w niewielkiej ilości zimnej wody
rozprowadzić ok. 2 łyżki mąki i dodać do wywaru, zagotować lub dodać śmietankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz