sobota, 11 czerwca 2016

Marchewka z groszkiem




Proporcje w przybliżeniu :)

Około 1 kg marchewki
1 szklanka zielonego groszku u mnie mrożonka ale spokojnie można wykorzystać też groszek konserwowy
2 łyżki masła do gotowania, sól, odrobina cukru do smaku
Dodatkowo: ok. 3 łyżki masła / 2-3 łyżeczki mąki- na jasną zasmażkę

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, umyć pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garneczka zalać wodą tak mniej więcej do połowy wysokości warzyw. Wrzucić 2 łyżki masełka, posolić i lekko pocukrzyć tylko do smaku. Pod koniec gotowania dorzucić groszek. U mnie był to groszek mrożony wcześniej przygotowany na parze wiec nie potrzebuje dużo czasu. Wystarczy, tylko, że się ogrzeje i już jest gotowy. W między czasie przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki, którą podlać wywarem z pod marchewki. Zagotować mieszając aby nie powstały grudki i połączyć z marchewką. Chwilę lekko poddusić i gotowe. Pyszny dodatek do obiadu





1 komentarz:

  1. Super przepisy.
    Dziękuję za przepis na marchewkę. Kuchnia u Basi -pozdrawia cieplutko.

    OdpowiedzUsuń