Proporcje w przybliżeniu :)
Około
1 kg marchewki
1
szklanka zielonego groszku u mnie mrożonka ale spokojnie można wykorzystać też groszek
konserwowy
2
łyżki masła do gotowania, sól, odrobina cukru do smaku
Dodatkowo:
ok. 3 łyżki masła / 2-3 łyżeczki mąki- na jasną zasmażkę
Przygotowanie:
Marchewkę
obrać, umyć pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garneczka zalać wodą tak mniej
więcej do połowy wysokości warzyw. Wrzucić 2 łyżki masełka, posolić i lekko pocukrzyć
tylko do smaku. Pod koniec gotowania dorzucić groszek. U mnie był to groszek
mrożony wcześniej przygotowany na parze wiec nie potrzebuje dużo czasu.
Wystarczy, tylko, że się ogrzeje i już jest gotowy. W między czasie przygotować
jasną zasmażkę z masła i mąki, którą podlać wywarem z pod marchewki. Zagotować
mieszając aby nie powstały grudki i połączyć z marchewką. Chwilę lekko poddusić
i gotowe. Pyszny dodatek do obiadu
Super przepisy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis na marchewkę. Kuchnia u Basi -pozdrawia cieplutko.